Για τον Max Verstappen, όλα γίνονται για τη νίκη

Ολοκληρώνοντας την πιο κυρίαρχη σεζόν στην ιστορία της F1, ο Max Verstappen μας μιλά για τις μεγάλες στιγμές του, από τον γύρο του κόσμου για την κατάκτηση του τίτλου μέχρι τα (πολύ σπάνια) λάθη του.

Σε μια σεζόν, ο αριθμός των ρεκόρ που έχει συγκεντρώσει ο Max Verstappen είναι τόσο τεράστιος που η σημασία κάθε ορόσημου μοιάζει να συρρικνώνεται κάτω από τη μάζα όλων των άλλων. Αλλά σε μία από τις τελευταίες του παραστάσεις, στο Σάο Πάολο, ο άσος της Oracle Red Bull Racing έσπασε ένα μοναδικό ρεκόρ, ένα τοτέμ 71 ετών που μέχρι φέτος φαινόταν απροσπέλαστο.

Με την τελική συγκομιδή 19 νικών σε 22 αγώνες, το ποσοστό νικών του Verstappen για τη φετινή σεζόν ξεπέρασε το ποσοστό του 75%, που πέτυχε ο Alberto Ascari το 1952, και έφτασε στο εξωπραγματικό 86%. Αν μη τι άλλο, οι αριθμοί και τα ρεκόρ υπογραμμίζουν πόσο απίστευτη ήταν η σεζόν του Verstappen για τον τρίτο τίτλο. Για να διαλέξει τις κορυφαίες στιγμές σε αυτή τη διαδρομή και να ρωτήσει αν υπήρχαν κάποια αρνητικά, το Red Bulletin κάθισε με τον Ολλανδό άσο για να ξεχωρίσει τα πραγματικά θεαματικά από τα απλώς θαυμάσια.

Πήγαινε μας πίσω στο Bahrain. Ήξερες από την αρχή ότι η RB19 ήταν μονοθέσιο ικανό να σου χαρίσει τον τίτλο;
Max Verstappen: Δεν ήταν μια συγκλονιστική στιγμή. Ήταν πιο ουδέτερη αίσθηση. Μου είχε αφήσει καλές εντυπώσεις αλλά δεν ξέρεις τι κάνουν οι άλλοι. Απλά πρέπει να παραμείνεις ήρεμος και να επικεντρωθείς στο πλάνο σου. Ήταν μία σταθερή κατάσταση, δεν αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα και μπορούσαμε να τρέξουμε αρκετά καλά με το μονοθέσιο. Έμοιαζε αρκετά απλό. Περιμέναμε να είμαστε κοντά [σε σχέση με τις άλλες ομάδες] στο Bahrain και νομίζω ότι όλοι μας εκπλαγήκαμε θετικά με το πόσο καλό ήταν το μονοθέσιο εκεί. Αλλά αυτή ήταν μόνο μία πίστα. Φυσικά, όταν πηγαίνεις στις επόμενες πίστες και βλέπεις ότι το αυτοκίνητο είναι γρήγορο, ειδικά στους αγώνες, αυτό είναι πάντα πολύ ελπιδοφόρο. Νομίζω ότι είχαμε πολλά σπουδαία αποτελέσματα και σε δύσκολες συνθήκες -όπου ήταν εύκολο να κάνεις λάθος ως ομάδα, ακόμα και αν είχες ένα κυρίαρχο μονοθέσιο. Αλλά στους περισσότερους αγώνες, κάναμε απίστευτη δουλειά.

Δεν ήταν άμεση κυριαρχία. Είχες μια μηχανική βλάβη στη Σαουδική Αραβία και δεν ήσουν απόλυτα άνετος με το μονοθέσιο. Πότε άλλαξε αυτό;
Στο Μπακού. Δεν ήταν και τόσο φανταστικό που δεν κέρδισα τον αγώνα εκεί, αλλά έμαθα πολλά. Μερικές φορές αυτό είναι πιο σημαντικό από την πραγματική νίκη σε έναν αγώνα, διότι από εκεί και μετά, φυσικά, είχαμε μια εξαιρετική πορεία. Ήταν απλώς μερικές ρυθμίσεις στο μονοθέσιο, ένας συνδυασμός μεταξύ κατανομής πέδησης, λειτουργιών διαφορικού και κινητήρα. Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητα όταν ακόμα μαθαίνεις το αυτοκίνητο. Αλλά αυτός ήταν ένας σημαντικός αγώνας για να προσπαθήσουμε να τα καταλάβουμε.

Και το εκμεταλλευτήκατε μια εβδομάδα αργότερα στο Μαϊάμι.
Ναι, αλλά έκανα τη ζωή μου λίγο δύσκολη με την εμφάνισή μου στις κατατακτήριες δοκιμές! [Ο Verstappen ξεκίνησε τον αγώνα από την 9η θέση.] Αλλά ήξερα ότι είχαμε καλό ρυθμό. Και ήξερα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Αλλά έπρεπε να παραμείνω ήρεμος. Επειδή είχα επίσης διαφορετική στρατηγική από τους περισσότερους, ξεκινώντας με τα σκληρά [ελαστικά] και πηγαίνοντας πολύ μακριά, και αυτό λειτούργησε πολύ καλά. Οπότε ναι, αυτό ήταν σίγουρα ένα δυνατό Σαββατοκύριακο ώστε να βρω ξανά ρυθμό. Όλες τις αλλαγές που δοκίμασα στο Μπακού, είχαν φέρει ήδη καλύτερη αίσθηση στο Μαϊάμι, όλα έμοιαζαν πιο φυσιολογικά.
Μια από τις στιγμές της σεζόν για πολλούς ήταν η pole στο Μονακό. Στον τελευταίο γύρο σου στο Q3, ήσουν 0,3 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Fernando Alonso μπαίνοντας στον τελευταίο τομέα του σιρκουί. Ολοκληρώσατε το γύρο με διαφορά 0,084 δευτερολέπτων.

Υπάρχουν μόνο επτά στροφές σε αυτόν τον τομέα. Πώς τα κατάφερες;
Ήξερα ότι ήμουν πίσω και ήξερα ότι δεν θα ήταν αρκετό αν έκανα απλώς τον κανονικό μου τελευταίο τομέα. Οπότε είπα: «Πρέπει να πάω στο όριο, είτε θα καταλήξω στον τοίχο, είτε θα είναι ένας απίστευτος τομέας». Και αυτό είναι το ρίσκο που παίρνεις μερικές φορές, βγαίνεις λίγο έξω από την ζώνη ασφαλείας σου, κάτι που κανονικά δεν είναι απαραίτητο, δεν χρειάζεται συνήθως. Αλλά σε ένα σιρκουί πόλης, μερικές φορές πρέπει να το κάνεις αυτό. Και ναι, ακούμπησα μερικές μπαριέρες δεξιά και αριστερά! Αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Είναι ενδιαφέρον γιατί η αδρεναλίνη είναι πολύ ψηλά σε αυτές τις στιγμές. Οι παλμοί σου είναι υψηλοί σε μια τέτοια αγωνιστική διαδρομή και η συγκέντρωση που χρειάζεσαι για έναν καλό γύρο είναι πάντα λίγο υψηλότερη από κάποιες άλλες.

Το Μαϊάμι ήταν η αρχή από ένα νικηφόρο σερί 10 αγώνων και μερικών ασυναγώνιστων επιδόσεων. Ποιο ήταν το πιο κυρίαρχο Σαββατοκύριακο;
Κάθε αγώνας είναι φυσικά πολύ διαφορετικός. Κάποιες φορές, με το που βγαίνεις σε μία πίστα, το μονοθέσιο είναι απλά απίστευτο. Κάποιες φορές ξεκινάς και είναι εντελώς ασταθές. Αλλά ναι, μερικές φορές έχεις Σαββατοκύριακα όπου όλα πάνε καλά και νιώθεις απίστευτα οδηγώντας το μονοθέσιο. Η Βαρκελώνη ήταν κάπως έτσι, νομίζω, [στη Βαρκελώνη ο Verstappen πέτυχε grand slam με pole, ταχύτερο γύρο και νίκη με πρωτοπορία σε όλους τους γύρους του αγώνα]. Αλλά για μένα ήταν ακόμα πιο καλό αγωνιστικό τριήμερο στην Ιαπωνία. Ήμουν πραγματικά απογοητευμένος μετά τη Σιγκαπούρη, αλλά ήταν επίσης επειδή εκείνος ήταν ο πρώτος αγώνας όπου η FIA εισήγαγε έναν νέο κανόνα σχετικά με την μπροστινή αεροτομή. Και όλοι έλεγαν: «Α, νομίζουμε ότι γι' αυτό ήσουν κακός στη Σιγκαπούρη», οπότε είπα: «Εντάξει, θα σας δείξω στη Σουζούκα ότι δεν ήταν αυτό το θέμα». Ήθελα πολύ ένα καλό αποτέλεσμα εκεί.

Ήταν η pole position στη Σουζούκα η καλύτερη της χρονιάς;
Είχα αρκετές. Εννοώ, εντάξει, ίσως δεν μετράει αφού είχα ποινή στο grid, αλλά αυτή στο Spa είναι ίσως αυτή που απόλαυσα περισσότερο, σε τέτοιου είδους συνθήκες όπου πρέπει πραγματικά να κάνεις τη διαφορά. Αλλά στη Σουζούκα το μονοθέσιο ήταν απλά σε ράγες. Ήταν απίστευτο να το οδηγείς. Και, ξέρεις, ενώ οδηγούσα, χαμογελούσα και αυτό είναι αρκετά σπάνιο σε έναν γύρο κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών.

Πού αισθάνθηκες τη μεγαλύτερη πίεση φέτος, σε ποιον αγώνα;
Είναι καλή ερώτηση. Δεν ξέρω, έχει να κάνει και με τις συνθήκες της πίστας. Για παράδειγμα, ο αγώνας στο Zandvoort, όταν οδηγούσα με τα σλικ ελαστικά και έβρεχε... Συνήθως μου αρέσει να οδηγώ σε βρεγμένο οδόστρωμα, αλλά εκεί ήξερα ότι προηγούμουν στο πρωτάθλημα και αν έβγαινα εκτός πίστας και κολλούσα στην αμμοπαγίδα, θα έχανα πολλούς βαθμούς. Επίσης, υπό αυτές τις συνθήκες οδηγείς πάντα λίγο κάτω από το όριο, αλλά μπορεί κι αυτό αυτό, κατά κάποιο τρόπο, να είναι επικίνδυνο. Έτσι, όταν ήμουν εκεί έξω με σλικ ελαστικά, αισθανόμουν λίγο πιεσμένος. Μερικές φορές υπάρχουν άνθρωποι πίσω σου που είναι λίγο πιο γρήγοροι, επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οπότε είναι πολύ διαφορετική η νοοτροπία που έχεις όταν αγωνίζεσαι για το πρωτάθλημα.

Έσπασες όλα τα ρεκόρ φέτος, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά ήταν η κατάρριψη του ρεκόρ του Sebastian Vettel για τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες σε μια σεζόν. Το έκανες αυτό στη Μόντσα με τη δέκατη σερί νίκη. Πάντα λες ότι τα ρεκόρ δεν είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεσαι εδώ και ότι τα στατιστικά δεν έχουν σημασία, αλλά σίγουρα αυτό θα πρέπει να το είχες στο μυαλό σου στην αρχή του αγώνα;
Ήξερα ότι είχα πολλές πιθανότητες να κερδίσω εκείνο το Σαββατοκύριακο, οπότε έπρεπε απλώς να κάνω υπομονή. Σίγουρα, σχετικά με την πιθανότητα της δέκατης νίκης, έλεγα «ναι, φυσικά, είναι υπέροχο», και πάντα είσαι λίγο νευρικός πριν την εκκίνηση, αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να μην κάνεις λάθη και να κάνεις τον καλύτερο δυνατό αγώνα. Δεν ήταν λόγω της πιθανότητας να σπάσω το ρεκόρ, επειδή ήταν πιθανό ξαφνικά να νιώσω διαφορετικά ή οτιδήποτε άλλο. Όταν έχεις καλό σερί, ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται τις συνεχόμενες νίκες και ειδικά για την ομάδα, ήταν κάτι πολύ ωραίο. Αλλά εγώ, απλά κρίνω την ατομική μου απόδοση κάθε Σαββατοκύριακο.

Για πες μας για το Κατάρ, σε ενόχλησε ότι η κατάκτηση του τίτλου δεν ήρθε με μια δραματική νίκη αλλά με τη δεύτερη θέση σε έναν αγώνα sprint;
Όχι, ήμουν πολύ αποφασισμένος να πάρω τον τίτλο, το συντομότερο δυνατό. Ειλικρινά, δεν έχει σημασία πότε θα κερδίσεις ή πώς θα κερδίσεις, αρκεί να κερδίσεις. Αυτό, για μένα, είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Τέλος, ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά, 19 νίκες, άλλα 2 βάθρα, 12 pole positions, 4 νίκες στα Sprint, 9 ταχύτεροι γύροι, το μεγαλύτερο σύνολο βαθμών που έχει επιτευχθεί ποτέ, οι περισσότερες συνεχόμενες νίκες, οι περισσότερες ομαδικές νίκες σε μια σεζόν, το μεγαλύτερο ποσοστό νικών που έχει επιτευχθεί ποτέ... οπότε πού δεν τα πήγες καλά φέτος;
Χα! Λοιπόν, βγήκα αργά από τα pit και έπεσα στον τοίχο στο Silverstone. Αυτό ήταν λίγο ντροπιαστικό. Αλλά, συνέβησαν πολλά πριν από αυτό, επειδή πάτησα κάποιον. Είχε κολλήσει ένα καλώδιο στο μονοθέσιο και ο τροχός πέρασε από πάνω του, κάνοντας το μονοθέσιο να αναπηδήσει. Κοιτούσα πίσω και μέχρι να κοιτάξω μπροστά, ήταν πια αργά για να μπορέσω να στρίψω. Οπότε αυτό ήταν ένα λάθος. Σοβαρά μιλώντας, όταν δουλεύουμε σε περιβάλλον ορίων στους προϋπολογισμού, μία σπασμένη εμπρός αεροτομή, είναι μία σπασμένη αεροτομή και κοστίζει χρήματα. Οπότε για μένα, αυτό ήταν λάθος. Ήμουν εκνευρισμένος. Εκείνη τη στιγμή αναστατώνομαι για τα λάθη, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω ότι μπορώ να επηρεάσω το αποτέλεσμα ξανά την επόμενη μέρα. Είναι σαν να λέω «Εντάξει, ας το ξεπεράσω, ας επικεντρωθώ στο αύριο και ας προσπαθήσω να το διορθώσω». Και συνήθως το κάνω!

 

-