Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Jak2filter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/plugins/k2/jak2filter/jak2filter.php on line 25

Απολογισμός Δράσης Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου

Λειτουργία Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου 2016.

 

Επισκέψιμο για το κοινό τις προκαθορισμένες ώρες και ημέρες (από Τρίτη έως και Κυριακή – Δευτέρα κλειστό για λόγους συντήρησης). 
Εκτός όμως από την τυπική λειτουργία του, το Μουσείο ανταποκρίνεται θετικά στις αιτήσεις για μαζικές επισκέψεις, επισκέψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων και προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ανεξάρτητα ημέρας και ωραρίου.
Tο εισιτήριο έχει καθοριστεί στα 2 € για τους ενήλικες και 1 € για τα παιδιά, μαθητές φοιτητές και άτομα άνω των 65. 
Οι διακεκριμένοι επισκέπτες με τη συνοδεία τους, Έλληνες και ξένοι κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και αντιπροσωπίες, Πρέσβεις, Διπλωματικές και Στρατιωτικές αποστολές, καθώς και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου δεν πληρώνουν εισιτήριο.
Επίσης, εισιτήριο δεν πληρώνουν οι δημότες, τα σχολεία και οι σύλλογοι του Δήμου Μαραθώνος, καθώς και τα άτομα με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. 
Λίγα λόγια για το μουσείο.
Όπως γνωρίζετε το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2004 , η τότε Δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 ξεκίνησε την συνεργασία με το ολυμπιακό μουσείο της Λοζάνης . Απόρροια αυτής της συνεργασίας η Φωτογραφική έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων που στεγάζεται μόνιμα στο Μουσείο. 
Από το 2007 ο χώρος άρχισε να εμπλουτίζεται με εκθέματα μεγάλων Ελλήνων και ξένων Μαραθωνοδρόμων . Από τα σημαντικότερα το μετάλλιο του Σπύρου Λούη, η αθλητική συλλογή του Χαρίλαου Βασιλάκου (1ου στην ιστορία του Μαραθωνίου Πανελληνιονίκη και 2ου Ολυμπιονίκη το 1896), η αθλητική συλλογή του Στέλιου Κυριακίδη, νικητή του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 1946 και το αρχειακό υλικό του Βαλκανιονίκη Ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Σήμερα το μουσείο κοσμούν και οι αθλητικές συλλογές μεγάλων Ολυμπιονικών του Μαραθωνίου .

Aπολογισμός Δράσης για το 2016:

Περισσότερα από 4000 εκθέματα κοσμούν τις αίθουσες του Μουσείου.

Το 2016 το Μουσείο εμπλουτίστηκε με εκθέματα 
- του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών 
- του Μαραθωνίου Λεμεσού Κύπρου
- του Μαραθωνίου 34.PKO WROCKAN Πολωνίας.
- Το χρυσό μετάλλιο και το κύπελλο του Πανελληνιονίκη και Πολυνίκη στην Αυθεντική Διαδρομή Χριστόφορου Μερούση
- Το χρυσό μετάλλιο και κύπελλο του μεγάλου πρωταθλητή –Πανελληνιονίκη Γιώργου Καραβίδα.
Από τις σημαντικότερες δράσεις του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου 
1) Συνεχίζεται η καθιέρωση και τήρηση Πρωτοκόλλων Παράδοσης - Παραλαβής των εκθεμάτων. 
Μεγάλοι Έλληνες και ξένοι Πρωταθλητές Μαραθωνίου Δρόμου μας εμπιστεύονται τα αθλητικά τους κειμήλια, υπογράφοντας Πρωτόκολλα Παράδοσης για μόνιμη έκθεσή τους στο Μουσείο. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλά τυπική, αλλά καθοριστικά ουσιαστική, καθώς το Μουσείο αποκτά τεκμηρίωση των εκθεμάτων του και περιουσιολόγιο. 
2) Συνεχίζεται η ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, με παγκόσμια αναγνώριση, έκδοση πιστού αντιγράφου του Μεταλλίου του Σπύρου Λούη, από τον 1ο Ολυμπιακό Μαραθώνιο του 1896. Το Μετάλλιο, που άρχισε να αναπαράγεται στις αρχές του 2012, κοσμεί ήδη εκθέσεις και προθήκες σημαντικών Πολιτικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών φορέων, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την ένδοξη ιστορία της χώρας μας προβάλλοντας διεθνώς τον Μαραθώνα και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Η παραγωγή και η διάθεση του Μεταλλίου σε διακεκριμένες προσωπικότητες συνεχίστηκε και το 2016 σε επίσημες συναντήσεις και ταξίδια του Δημάρχου κου Ηλία Ψηνάκη. 
Ιστορική στιγμή για το Μετάλλιο η τοποθέτησή του μαζί με άλλα Ιστορικά Ελληνικά Τεκμήρια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του1896, που φυλάσσονται στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Xiamen της Κίνας, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης.
3) Υλοποιείται σε πάγια βάση η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης έτσι ώστε να υφίσταται συνεχής παρακίνηση επίσκεψης του Μουσείου, στο πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών των σχολείων όλης της χώρας. Φρονούμε ότι χώροι όπως το μοναδικό Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, αποκτούν διεθνή ακτινοβολία όταν κερδίσουν το σεβασμό της εθνικής κοινότητας. Ο σεβασμός αυτός αποκτάται εφόσον ο χώρος λειτουργεί παιδευτικά ως φορέας διατήρησης της πλούσιας εθνικής μας κληρονομιάς. 
4) Στα πλαίσια της παραπάνω συνεργασίας εκπονήθηκε από κοινού με την 51ηΔιεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευση Αττικής το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικής ξενάγησης μαθητών με γενικό τίτλο «Ψάξε και Βρες». To πρόγραμμα συνεχίστηκε και το 2016 με την συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.
5) Τον Μάιο του 2016 ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστέθηκε στις δράσεις του Μουσείου "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ". Πρόκειται για μια σειρά εικαστικών δράσεων, υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων, κος Νίκος Έξαρχος.

6) Συνεχίστηκε και το 2016 η συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες με το πρόγραμμα «Αθλητικός Προσανατολισμός» και μέσα από μία βιωματική και παιγνιώδη προσέγγιση παρουσιάζουν στους μαθητές που επισκέπτονται το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου όλο το φάσμα των Ολυμπιακών Αθλημάτων.
7) Συνεργασία με το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Τα μέλη του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας συνεργάζονται με το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και μέσα από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως : "Σέβομαι τη διαφορετικότητα", “Imagine Peace”, “ Kids' Athletics” μεταλαμπαδεύουν στους επισκέπτες του Μουσείου τις Ολυμπιακές αξίες . Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 10 – 15 ετών και είναι οργανωμένα σε 4 θεματικές περιοχές, που αντικατοπτρίζουν τα ιδανικά της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
8) Συνεχής επικοινωνία με τις Πρεσβείες χωρών με ιστορία στο Δρομικό κίνημα καθώς και εκπροσώπους διεθνών Μαραθωνίων.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του μουσείου με πολύτιμα εκθέματα Διεθνών Μαραθωνίων.
9) Αποστολή επιστολών και συνεργασία με τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Χώρας .
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προβολή του Μουσείου στη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με σοβαρά ταξιδιωτικά πρακτορεία όπως το διεθνές TUI HELLAS και το εγχώριο ΓΚΙΝΗΣ TOURS, στα οποία συντάξαμε και αποστείλαμε ενημερωτικό υλικό όχι μόνο για το χώρο μας, αλλά και για όλα τα αρχαιολογικά και λοιπά αξιοθέατα του Δήμου Μαραθώνος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου με τον Τουριστικό Οργανισμό TUI HELLAS πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2016 ενημερωτική συνάντηση παρουσίασης και καταγραφής της ιστορίας του Μουσείου σε δεκαμελή ομάδα Reps του οργανισμού. Η συγκεκριμένη ομάδα θα αναλάβει την προώθηση και προβολή του Μουσείου στους επισκέπτες της Χώρας μας. Οι άριστες εντυπώσεις τους αποτυπώθηκαν στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου.
10) Συνεργασία του Μουσείου με ΣΕΓΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Ε.Ο.Ε –AIMS.
Συνεχή συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ για εμπλουτισμό της αίθουσας του Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών και διοργάνωση εκδηλώσεων όπως αυτή τον Εθελοντών που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα. 
11) Συνεργασία του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου με Δήμους Αττικής.
Δήμος Αθηναίων: Σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, από το καλοκαίρι του 2012έως σήμερα εκατοντάδες κατασκηνωτές- ξένες αποστολές-επίσημοι καλεσμένοι του Δήμου επισκέπτονται το Μουσείο
Δήμος Περιστερίου: Σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου, τα ΚΑΠΗ επισκέπτονται το Μουσείο. 
Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου : Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο σχολεία- πολιτιστικοί σύλλογοι, ΚΑΠΗ του Δήμου επισκέφτηκαν το Μουσείο με πρωτοβουλία του.
12) Προβολή του Μουσείου στην Ελλάδα και Εξωτερικό από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά Δίκτυα.

- Η Deutsche Welle επισκέφθηκε το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, στο πλαίσιο εκπομπής αφιερωμένης στην Κλασσική Διαδρομή. 
- Αντιπροσωπείες δημοσιογράφων από το Πεκίνο, την Σανγκάη, την Χιαμεν με κύριο σκοπό την προβολή του Μουσείου στην Κίνα.
- Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου γυρίσματα από το Αμερικανικό καλωδιακό και παράλληλα δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Travel Channel που μεταδίδεται σε 21 γλώσσες και σε 130 χώρες παγκοσμίως. Τα γυρίσματα αφορούσαν την προβολή του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου στην εκπομπή "MYSTERIES AT THE MUSEUM FROM NEW YORK". Η εκπομπή προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017 στην Αμερική.
- Συνεργασία του Μουσείου με το Υπουργείο Άμυνας. Επίσημοι προσκεκλημένοι του υπουργού επισκέπτονται το Μουσείο. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν πολλές επίσημες αποστολές όπως επίσκεψη συνέδρων από το Παγκόσμιο συνέδριο στρατιωτικών πληροφοριών 38 χωρών που έγινε στο Δήμο μας. Επισκέψεις στρατιωτικών σχολών όπως Ευελπίδων-Ικάρων.
13) Από τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε μια νέα συνεργασία του Μουσείου με τον Ιστορικό κο Χρήστο Διονυσόπουλο. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου η παρουσίαση της "Μάχης του Μαραθώνα", από τον Οκτώβριο του 2016. Ο κος Διονυσόπουλος, υπεύθυνος του συγκεκριμένου προγράμματος, έχει τιμηθεί με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Η Μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και Τοπογραφική Προσέγγιση», κρίνοντας ότι "αποτελεί την πληρέστερη, και πλέον διεξοδική και την πλέον άρτια επιστημονικώς πραγμάτευση της Μάχης του Μαραθώνα ".
14) Νέα συνεργασία του Μουσείου με την κορυφαία αθλήτρια Deniz Dimaki
Η κα Δημάκη συμμετείχε στις εκπαιδευτικές δράσεις το 2016 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα . Η κα Δημάκη με την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 έγινε η πρώτη γυναίκα αθλήτρια Τριάθλου Olympian στην Ελλάδα. Έχει κατακτήσει 12 μετάλλια σε διεθνείς αγώνες, 11 Ευρωπαϊκά κύπελλα εκ των οποίων τα 5 χρυσά και ένα χάλκινο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Διάθλου. Μέσα από τις διακρίσεις της σε πολλά ευρωπαϊκά κύπελλα τριάθλου έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στην 2η θέση του Ευρωπαϊκού ranking list. 
15) Νέα συνεργασία του Μουσείου με την Ολυμπιονίκη Δήμητρα Μαγκανουδάκη. Η κα Μαγκανουδάκη είναι Πρωταθλήτρια Ξιφασκίας και 8η Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 . 
16) Καθημερινή συνεργασία - ενημέρωσης μέσω e-mail (mouseio@marathon.gr) και τηλεφωνικής επικοινωνίας με Σχολεία της Χώρας, με Συλλόγους για παρακίνηση επίσκεψης στο Μουσείο.
17) Καθημερινή ενημέρωση με δελτία τύπου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ιστοσελίδας και του Face book του Μουσείου με τις δράσεις του.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου 2016
Παρουσίαση-ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου

– Συζήτηση-Γνωριμία με Κορυφαίους Έλληνες Μαραθωνοδρόμους-Πρωταθλητές.

– Δυνατότητα παρακολούθησης εκπαιδευτικής Ταινίας σχετικά με την ιστορική εξέλιξη
του Μαραθωνίου Δρόμου (23min)

Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα – Βιωματική Δραστηριότητα «ΨΑΞΕ &ΒΡΕΣ»

– Επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου, «Το Μουσείο με μία δρασκελιά». Τα παιδιά γνωρίζουν το μουσείο περπατώντας το.
– Προβολή ταινίας ή φωτογραφικού υλικού σχετικά με το Μαραθώνιο Κίνημα.
– Συμμετοχή σε ομαδική βιωματική δραστηριότητα, Ανακαλύπτω το Μουσείο. Τίτλος «Ψάξε και Βρες ». Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες εργασίας με φύλλα δραστηριοτήτων
και εξερευνούν το χώρο απαντώντας σε ερωτήσεις του φυλλαδίου.
– Παιχνίδι- «Τι κρύβουν οι καρτέλες».Οι μαθητές αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά την διάρκεια παρουσίασης των εκθεμάτων του Μουσείου από τους συμμαθητές τους,
συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με ταύτιση καρτών το οποίο συνδυάζει τύχη-μνήμη-αλλά και αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες.
– Οι μαθητές αξιοποιώντας μερικές από τις προαναφερθείσες καρτέλες συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι Παντομίμας με σκοπό την πρωτότυπη παρουσίαση αλλά και ανάδειξη των
εκθεμάτων του Μουσείου.
– Συζήτηση με διακεκριμένους Μαραθωνοδρόμους για συγκεκριμένα-ειδικευμένα θέματα όπως: Η υγιεινή διατροφή, ο τρόπος ζωής ενός αθλητή, η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο,
ο εξοπλισμός κ.λ.π
– Συζήτηση, διευκρίνιση ζητημάτων και διεξαγωγή προτεινόμενων δραστηριοτήτων στη σχολική τάξη με βάση τα ερεθίσματα και τις εμπνεύσεις των παιδιών από την επίσκεψη
στο Μουσείο.

Στην επίτευξη των στόχων του Μουσείου συμβάλλουν τόσο το μόνιμο προσωπικό του μουσείου όσο και το ειδικό συνεργαζόμενο προσωπικό ( αθλητές, γυμναστές, διακεκριμένοι Μαραθωνοδρόμοι).
Την επιμέλεια του παραπάνω προγράμματος έχει ο κύριος Δημήτριος Παπαθανασίου ΜSc Διευθυντής 1οΔημ. Σχ.Δροσιάς.
** * Το Πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για όλες τις ηλικίες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – “Σέβομαι τη διαφορετικότητα”

Το πρόγραμμα αφορά τον σχολικό εκφοβισμό και την επίλυση διαφορών και φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στους τρόπους αποφυγής τέτοιων συμπεριφορών, μέσω της εφαρμογής των Ολυμπιακών αξιών και των ιδεωδών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην καθημερινή μας ζωή. Οι πυλώνες του προγράμματος είναι οι Ολυμπιακές αξίες:
• Χαρά της προσπάθειας
• Ευ αγωνίζεσθαι
• Σεβασμός
• Αναζήτηση της Αριστείας
• Ισορροπία μεταξύ σώματος, θέλησης και πνεύματος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10 – 15 ετών και είναι οργανωμένο σε 4 θεματικές περιοχές, που αντικατοπτρίζουν τα ιδανικά της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:
• Αναγνώριση της διαφορετικότητας
• Ισότητα ευκαιριών
• Κοινωνική ένταξη
• Επίλυση διαφορών
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία, που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς εκπαιδευτές του Βρετανικού Συμβουλίου, με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και δραστηριοτήτων, που στοχεύουν στη διαδραστική συμμετοχή των μαθητών, ενώ συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.


«Παρουσίαση των Σύγχρονων Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων».


Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Έλληνες Ολυμπιονίκες.
Οι Ολυμπιονίκες μας απαντούν σε ερωτήματα και προβληματισμούς των παιδιών, τα οποία μπαίνουν σε ρόλο δημοσιογράφου. Παρουσιάζουν το αγώνισμά τους και μιλούν στους μαθητές για τις προσωπικές τους εμπειρίες, τις υπέροχες αθλητικές στιγμές και αναμνήσεις τους αλλά και τις δυσκολίες που βιώνει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, το άγχος και το στρες που τον διακατέχει πριν τον αγώνα και την υπέροχη εμπειρία της συμμετοχής και της νίκης.
Αθλητικά Δρώμενα με τους Πρωταθλητές Μαραθωνίου Δρόμου


ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Υπεύθυνος προγράμματος κος Νίκος Έξαρχος( εικαστικός): ''To Ελληνικό Παιχνίδι και η εξέλιξη του μέσα στο χρόνο. Παιδαγωγικές και Πολιτιστικές προσεγγίσεις'',

Εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Μουσείο - Συμμετοχή σε εκθέσεις μόνο για το 2016
- 18 Μαϊου 2016. Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή με θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που καθιέρωσε το ICOM από το 1977, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των ιδρυμάτων αυτών στη σύγχρονη κοινωνία.
Εργαστήρια πηλού, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργία μακέτας με θέμα το ''Ολυμπιακό χωριό'', παραδοσιακοί χοροί, χορευτικά-γυμναστικά προγράμματα με μουσικές εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, έλαβαν δράση. Οι δράσεις αυτές, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ".
- 3 Οκτωβρίου 2016, 3η Πανελλήνια Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού Μια μεγάλη γιορτή με την συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και τη στήριξη του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο. Το σύνθημα που υιοθετήθηκε ως λογότυπο από την Δ/νση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας ήταν: «Νοιώσε την χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος την νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός – δικαίωμα για όλους». 
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας κα Δήμητρα Λαμπαρού, ο εγγονός του Ολυμπιονίκη στον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο της Αθήνας το 1896 Χαρίλαος Βασιλάκος , η Ολυμπιονίκης και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Βούλα Ζυγούρη καλωσόρισαν τους μαθητές, συνομίλησαν μαζί τους για την αξία και τα ιδεώδη του Αθλητισμού όπως η άμιλλα, η συμμετοχή, η συνεργασία, η ισότητα, η συναδέλφωση και η ειρήνη.
- 4/12/2016 Χριστούγεννα στο Μουσείο εκδήλωση στολισμού του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Μουσείου. Μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλαδα.
- 05/12/2016 Το Μουσείο Μαραθωνίου Διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι ντεκουπάζ για μικρούς και μεγάλους. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε η κα Ειρήνη Λάνη Εκπαιδευτικός. 
-09/12/2016 Το Μουσείο Μαραθωνίου διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικο Πρωινό για παιδιά μικρά και μεγάλα. Xριστουγεννιάτικα τραγούδια, μελοποιημένα παραμύθια. Την επιμέλεια του προγράμματος είχαν οι εκπαιδευτικοί: κα Ελένη Κάκαρη και κα Μαριάννα Μητσάκου. 
- 10/12/2016 Το Μουσείο Μαραθωνίου Διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικο απόγευμα στο Μουσείο με την Παρουσίαση του Μουσικού Παραμυθιού « Η Γέννηση του Χριστού » από την εκπαιδευτικό – συγγραφέα κα Ειρήνη Λάνη. 
- 16/12/2016 Το Μουσείο Μαραθωνίου Διοργάνωσε Στολισμό Ευχό- δέντρων στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Στολίσαμε με ευχές τα δεντράκια του κήπου μας.
- 21/12/2016 Το Μουσείο Διοργάνωσε ένα Μαγικό Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών. Τα παιδιά του Δήμου μας δημιούργησαν τα δικά τους ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα στολίδια για το ΕΥΧΟ-ΔΕΝΤΡΟ του Μουσείου, με απλές πρώτες ύλες που μπορεί κανείς να βρει εύκολα. Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι, με γεμάτες τις χούφτες τους ευχές «ξεχύθηκαν » στην αγορά του Μαραθώνα για να τις μοιράσουν σ’ όλο τον κόσμο, τραγουδώντας τα Κάλαντα. 
- 23/12/2016 Το Μουσείο Διοργάνωσε Μουσική Εκδήλωση με το τους μαθητές του Λυκείου . 
Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότερα από 1500 παιδιά με τους γονείς τους.
- Το Μουσείο Μαραθωνίου συμμετείχε στην Marathon Expo 2016 -Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών. Το Μουσείο προβλήθηκε σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο με πλούσιο υλικό. Υπολογίζεται ότι η επισκεψημότιτα της έκθεσης ξεπέρασε κατά την διάρκειά των 3 ημερών τους 3000 επισκέπτες. Στους επισκέπτες μοιράστηκε το φυλλάδιο του Μουσείου. 
Εκδηλώσεις άλλων φορέων στο Μουσείο για το 2016
- Βραβεύσεις από τον ΑΠΣ Τελμησσό Μαραθώνος.
- Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνα"έκοψε"την πιτα του
- Βραβεύσεις από τον ΑΠΣ Μιλτιάδη Μαραθώνος.
- Κοπή πίτας από Τ.Ο Ν.Δ Μαραθώνα
- Ανοιχτή Συζήτηση:Τρόποι Αντιμετώπισης της Οικονομικής Κρίσης.
- " Η επιλογή σπουδών & επαγγέλματος στον καιρό της κρίσης". Η ημερίδα από το φροντιστήριο" Μ.Ε.Μάραθων" 
- Ημερίδα Ενημέρωσης για τα Ενεργά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020
- Ημερίδα:Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτων σε Παράκτιες Περιοχές
- Ενημερωτική συνάντηση "Εκκίνηση επιχείρησης από Νέους Γεωργούς "
- "Η Εναλια Αρχαιολογική Έρευνα στο Νότιο Ευβοϊκό 2006-2016. Αρχαία Ναυάγια και Προοπτικές Επισκεψιμότητας"
- συγκέντρωση των εθελοντών του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας
- Γιορτή Σημαίας & του Έπους του ''40 από το Λύκειο Μαραθώνα.
- 7η Νυχτερινή Μαραθώνια Λαμπαδηδρομία.
- Ομιλία με θέμα: "Η μάχη του Μαραθώνα και τα γλυπτά του Παρθενώνα".
- Εκδήλωση Αφιέρωμα στους "Θησαυρούς του Αγίου Όρους".
- Εκδήλωση Έναρξης Συνεργασίας ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και ΜΑΧΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
- Δράσεις της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνος.
- «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων». 
- Παιδαγωγική Ενημερωτική συνάντηση στο Μουσείο.
- εκδήλωση Τιμής για τον Σταύρο Παναγόπουλο.
ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ-
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.
Στις παραπάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 2500 επισκέπτες. 
Η παραχώρηση και η είσοδος του Μουσείου ήταν δωρεάν.

Ξένες αποστολές στο Μουσείο για το 2016

- 12-μελής αποστολή από πρεσβεία ΗΠΑ
- Αποστολή από Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο
- Επίσκεψη Πρέσβη Κορέας Ahn Youngjip
- Σχολή Ρυθμικής Γυμναστικής Καναδά
- Ακαδημία ποδοσφαίρου Κύπρου
- Σχολή Γυμναστικής από Παρίσι
- Αξιωματούχοι Πρεσβείας Κένυας
- Ομάδα προσκόπων από Ισπανία
- Ομάδα δημοσιογράφων από Κίνα
- Franklin College students- INDIANA, USA,.
- Φοιτητες απόTexas A&M University 
- Ο Γάλλος Δήμαρχος Didier Vallverdu της πόλης Rougemont-le-Château 
- Ομάδα Ελλήνων από Σουδάν
- Κινέζοι Αξιωματούχοι από το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο Αμφικτιονίας
- Παραμονή 34ου Μαραθωνίου Αθηνών περισσότεροι από 800 Αθλητές-Σύνεδροι- 
Επίσημοι προσκεκλημένοι του ΣΕΓΑΣ από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν το Μουσείο
- Μέλη του "Frendship Force International "από πέντε πολιτείες της Αμερικής
- Αποστολή μελών Οργανωτικής επιτροπής Μαραθωνίου WROCLAW- Πολωνία
- αποστολή από την πόλη Κρακοβία της Πολωνίας
- αποστολή Γάλλων από την πόλη Saint-Étienne 
- O υπεύθυνος Πολιτιστικών και Μορφωτικών Θεμάτων της Πρεσβείας της Ινδονησίας κος John Admiral 
- Φοιτητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχουν έδρες νεοελληνικών σπουδών
- Μέλη της ομάδας που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Forge Project" από όλο τον κοσμο
- Γάλλοι δάσκαλοι και μαθητές από το Collège Vitagliano της Μασσαλίας 
- Μαθητές και Δάσκαλοι από τον Καναδά των εκπαιδευτηρίων Vanguard Intercultural High School
- Η Ποδοσφαιρική Ακαδημία "Ευθυμιάδη" από την Λευκωσία 
- Κινεζική αποστολή με επικεφαλής την Κα Guo Guirong, Αντιδήμαρχο της Xiamen,
- Group Ιταλών δημοσιογράφων από Ρώμη
- Μέλη της Εθνικής Ομάδας Ράγκμπι Γυναικών της Γεωργίας
- Ομάδα καθηγητών και δημοσιογράφων από την πόλη Bristol της Νοτιοδυτικής Αγγλίας
- Καθηγητές Πανεπιστημίων της Βοστώνης
- ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κος Masuo NISHIBAYASHI
- Δ/ντικά Στελέχη&Προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Μουσείο.
- Διοργανωτές του Μαραθωνίου Guangzhou, -ΚΙΝΑ
- ομάδα Καθηγητών από Πανεπιστήμια και Κολέγια του Λονδίνου
- Φοιτητές του Γερμανικού κολεγίου Fiedrich στην πόλη Freiburg της Βυρτεμβέργης 
- Φοιτητές από το κολέγιο Morpeth του Λονδίνου 
- Ολλανδοί φοιτητές από το Heerbeeck College της Emdhoven
- Φοιτητές της πόλης BEST περιοχής North Brabant της νότιας Ολλανδίας
- εκπαιδευτικοί από την πόλη GuangZhon της Κίνας
- ομάδα Φοιτητών και Καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Los Angeles,

Περισσότεροι από 2500 άτομα συμμετείχαν στις παραπάνω αποστολές

Σχολεία που μας επισκέφτηκαν το 2016
19ο ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΛΥΚΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ
1οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ
17ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
1οΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΜΜΗΤΟΥ
ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
1οΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ 
ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
144ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΥΜΒΟΥ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
MORPETH SCHOOL LONDON
ΚΩΣΤΕΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ 
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
FRIEDRICH GYMNASIUM
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
9οΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
4ο Δημοτικό Κορωπίου
26ο Γυμνάσιο Αθηνών
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
1οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ
ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ
7οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
12οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
7οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΠΑΓΚ. ΗΜ.ΜΟΥΣ. ΔΗΜ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ+ ΔΗΜ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ
2ο ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΙΛΛΗΣΙΩΝ
6οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
2οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΥΛΩΝΑ
ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
1οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΠΑΤΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ
27ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ 
3οΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΓΕΛ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΜΕΑΣ
ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
κατηχητικό σχολείο Αγ.Ανδρέας στον Ελαιώνα Χαϊδαρίου
1ο Νηπιαγωγείο Μαραθώνα 
2ο Νηπιαγωγείο Μαραθωνα
Πρότυπα Εκπαιδευτήρια "ο Ταξιάρχης" στο Πέραμα
Γυμνασίου Επισκοπής Ρεθύμνου
144ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου 
Δημοτικό Κατω Σουλίου Μαραθώνα

Περισσότεροι από 6.500 μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου το 2016

Επισκέψεις συλλόγων στο Μουσείο
τα Μέλη της 'Ενωσης Ελλήνων Μαθηματικών 
τα Μέλη του συλλόγου Οικολόγων Ελλάδας 
το ΚΑΠΗ Ραφήνα
Μέλη του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού συλλόγου Αγ.Στεφάνου 
Μέλη από το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθήρων 
δημότες του Δήμου Νίκαια
μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φούρεσι
"Ομάδα Κυριών Ανατ. Αττικής" 
Τα μέλη του συλλόγου συνταξιούχων ΝΙΜΙΤΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" 
Μέλη του συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων
μέλη της Ένωσης "Eλληνες από το Σουδάν" .
επισκέπτες μας από το Δήμο Αιγάλεω 
μέλη του συλλόγου ατόμων τρίτης ηλικίας του δήμου Αγ. Βαρβάρας 
Στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας Amway
κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Νίκαιας
Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προφήτης Ηλίας" Τρίπολης

Περισσότεροι από 1000 άτομα μέλη συλλόγων επισκέφτηκαν το Μουσείο

Μεμονωμένοι Επισκέπτες περίπου 2.186

Συνολική Επισκεψιμότητα :Περισσότεροι από 16.200 επισκέπτες 
Σημειώνεται ότι στη σελίδα του Facebook του μουσείου, αναρτώνται σε καθημερινή βάση όλες οι επισκέψεις-εκδηλώσεις 
με συνοπτική αναφορά και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Εργασίες συντήρησης 
- Η καθαριότητα του εσωτερικού χώρου του Μουσείο πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους δύο υπαλλήλους του.
- Η καθαριότητα του εξωτερικού χώρου από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου
- Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Επιπλέον Ενέργειες για το 2016
- Αντικατάσταση του προτζέκτορα του μουσείου και αναβάθμιση της ποιότητας 
των προβολών
- Ενημέρωση και αναπαραγωγή του φυλλαδίου του Μουσείου
- Βελτίωση του πληροφοριακού υλικού του site 
- Επισκευή του Air condition


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/item.php on line 285

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00