10 λόγοι για να μην φάει άλλος την μπανάνα σου!

Η μπανάνα περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη, σε στρογγυλές επίπεδες φέτες! Κάποιοι αποφεύγουν τις μπανάνες, γιατί κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί ως παχυντικές.

 

Ωστόσο οι μπανάνες έχουν πολύτιμες θρεπτικές ιδιότητες! Περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα (σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη) σε συνδυασμό με πολλές φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δίνουν μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ενέργεια! Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, δύο μπανάνες, παρέχουν αρκετή ενέργεια για επίπονη προπόνηση, διάρκειας 1,5 ώρας. Δεν αποτελεί έκπληξη, που η μπανάνα αποτελεί το νούμερο ένα φρούτο, σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου!

 

Να λοιπόν, 10 πολύ καλοί λόγοι, για να καταναλώνουμε μπανάνες!

 

Θα Βελτιώσει την πέψη σας!

Υπάρχει ένας λόγος, που οι μπανάνες αποτελούν, την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων στον κόσμο και έχει να κάνει με το υψηλό ποσοστό σε φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες, βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και στη σωστή πέψη, ενώ προκαλεί κορεσμό όταν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο γεύμα.

 

Θα καταναλώσετε ένα χαμηλό σε θερμίδες σνακ!

Η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών, την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ, σε σχέση με οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκισμα. Η θερμιδική της αξίας, κυμαίνεται μεταξύ (90-120 kcal) ανάλογα με το μέγεθός της.

 

Θα εκτοξεύσει την ενέργεια σας!

Επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, κάλιο και σε πολλές από τις βιταμίνες της ομάδας Β, οι μπανάνες βοηθούν στην προστασία και στην τροφοδότηση του σώματος, σε ενέργεια. Παίζει σπουδαίο ρόλο, στην πρωτεϊνοσύνθεση και στη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και γι αυτό αποτελεί μία καλή επιλογή των αθλητών.

 

Θα απογειώσει την διάθεση σας!

Ναι, αυτό το κίτρινο φρούτο, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει και να βελτιώσει την διάθεση σας, πάρα πολύ. Και αυτό διότι, αποτελεί καλή πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής, με καθοριστική σημασία για την ψυχολογική μας διάθεση. Η σεροτονίνη, μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, να ρυθμίσει έναν καλό ύπνο και γενικά, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαρούμενοι.

 

Θα διατηρήσει την καρδιά σας υγιή!

Το κάλιο που περιέχει η μπανάνα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, για τη διατήρηση της καρδιάς, ώστε να είναι υγιής. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην μείωση της χοληστερόλης.

 

Θα καταπολεμήσει την καούρα και το έλκος του στομάχου σας

Οι μπανάνες, κάνουν πολύ καλό σε ένα όξινο στομαχικό περιβάλλον, καθώς καλύπτουν με φυσικό τρόπο τα τοιχώματα του στομάχου, όπως κάνει το γιαούρτι, προστατεύοντας το. Βοηθούν στη χώνεψη, αποτρέπουν τις φλεγμονές και καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες.

 

Θα διατηρήσει τα οστά σας σε καλή κατάσταση!

Για να διατηρήσετε τα οστά σας σε άριστη κατάσταση, το μαγγάνιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Οι μπανάνες, είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, και μία μέτρια μπανάνα, περιέχει περίπου 0,3 mg.

 

Θα βοηθήσει στην όραση σας!

Ενώ τα καρότα είναι γνωστό, ότι βοηθούν στην καλύτερη όραση, φαίνεται ότι και η μπανάνα, λαμβάνει ένα τέτοιο ρόλο. Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία των ματιών, διατηρώντας τη φυσιολογική όραση, αλλά και για να σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα την νύχτα.

 

Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κράμπες!

Οι μπανάνες σας προστατεύουν από τις μυϊκές κράμπες, κατά τη διάρκεια της προπόνησης και από τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό οφείλεται, στο κάλιο και στο μαγνήσιο που περιέχει.

 

Θα αναζωογονήσει το δέρμα σας!

Προσφέρουν επίσης, πολλά οφέλη για το δέρμα σας. Η μπανάνα, περιέχει βιταμίνες A, B, C και D αλλά το κυριότερο είναι ότι προσφέρει λάμψη, απαλότητα και μεγάλη ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Επομένως, φροντίστε να εντάξετε τη μπανάνα στη διατροφή σας και ξαναβρείτε, τη χαμένη υγρασία και ελαστικότητα στο δέρμα σας.

 

 

euag zeukili

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.lightlife.gr

email: e.zefkili@lightlife.gr

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι