Οι φυτικές στερόλες «ασπίδα προστασίας» της καρδιάς μας

Τι είναι οι φυτοστερόλες;

Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των βρώσιμων φυτικών ελαίων (σπορέλαια),των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια των δημητριακών,των ξηρών καρπών και των λαχανικών.

 

Οι φυτικές στερόλες κατά της χοληστερόλης

Η χημική τους δομή μοιάζει πολύ με αυτή της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι μια λιποειδής ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η χοληστερόλη παράγεται στο ήπαρ και ένα μικρό ποσοστό αυτής προέρχεται από την τροφή. Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά όρια που είναι 190mg/dl, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία του ατόμου.

 

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αρτηριοσκλήρυνση και έμφραγμα. Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή για τη μείωσή της, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο, εάν μειώσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ουσιών και χοληστερίνης και αυξήσουμε την πρόσληψη ω-3 και  ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών. Όμως, από πλευράς διατροφής, ουσίες που διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης είναι οι φυτοστερόλες, οι οποίες μπορεί να μην  αντικαθιστούν τα φάρμακα, αλλά δρουν ευεργετικά. Οι φυτικές στερόλες αφαιρούν ενεργά την χοληστερίνη από το σώμα, εμποδίζοντας εν μέρει την απορρόφησή της από το έντερο.Η χοληστερίνη που δεν απορροφάται αποβάλλεται από το σώμα μαζί με τις φυτικές στερόλες, γεγονός που οδηγεί στην μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης και της LDL «κακής» χοληστερίνης, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερίνης.

 

Η συστηματική κατανάλωση φυτοστερολών έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 7-10%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση φυτοστερολών για αποτελεσματική μείωση της χοληστερόλης είναι περίπου 2 γραμμάρια. Για να προσλάβει ένας οργανισμός τόσα γραμμάρια φυτοστερολών από τη διατροφή πρέπει να καταναλώσει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

 

2gr φυτικών στερολών μπορούν να προκύψουν από:
15 κιλά μήλα
8.3 κιλά πορτοκάλια
12.6 κιλά καρότα
42.5 κιλά ντομάτες
1.7 κιλά φυστίκια
2.3 κιλά ψωμί ολικής αλέσεως

 

Ακόμα και στο πλαίσιο ενός χορτοφαγικού διαιτολογίου, η ημερήσια πρόσληψη στερολών είναι 3-4 φορές μικρότερη από τη συνιστώμενη (2g), για αποτελεσματική μείωση της χοληστερίνης.

 

Για το λόγο αυτό υπάρχουν στην αγορά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες  όπως είναι το γάλα, το επιδόρπιο γιαουρτιού, οι μαργαρίνες με χαμηλά λιπαρά, spread,και ροφήματα με διάφορες γεύσεις, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός, για να συμπληρώσουν τη διατροφή μας. Τα παραπάνω τρόφιμα έχουν δημιουργηθεί, για να βοηθήσουν άτομα που εμφανίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη του αίματος. Επίσης τρόφιμα που περιέχουν φυτοστερόλες είναι οι ξηροί καρποί (φυστίκια, ηλιόσποροι), σόγια και το ελαιόλαδο, αλλά έχουν πολύ μικρότερο έως ελάχιστο όφελος στη μείωση της χοληστερόλης.

 

 

euag zeukili

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.lightlife.gr

email: e.zefkili@lightlife.gr

-