Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Jak2filter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/plugins/k2/jak2filter/jak2filter.php on line 25

Κάππαρη, η Κυκλαδίτισα!

Η κάππαρη είναι «συνδεδεμένη» με την κουζίνα των Κυκλάδων, αλλά και ευρύτερα του Αιγαίου! Δεν λείπει (σχεδόν) ποτέ από την χωριάτικη σαλάτα, ενώ ο καρπός της, τα φύλλα της και το τουρσί της, μας θυμίζουν πάντα το καλοκαίρι!

 

Ανήκει στην οικογένεια των Καπαριδών (Capparaceae) και η επιστημονική της ονομασία είναι Capparisspinosa. Είναι τρυφερός, πολυετής θάμνος, αυτοφυής, που μεγαλώνει πολύ γρήγορα, και σε μήκος και σε πλάτος, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ορεκτικό, αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Συναντάται κυρίως στις Κυκλάδες (φημίζεται ιδιαίτερα της Σύρου) και η συγκομιδή της, γίνεται τους μήνες Μάιο έως και Ιούλιο, όταν ακόμη τα μπουμπούκια της δεν έχουν ανοίξει. Πριν ανοίξουν χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές μαγειρικής, σαλάτες, ορεκτικά, αλλά το πιο σύνηθες είναι να γίνονται τουρσί.

 

Αυτός ο μικρός καρπός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, με 1 κουταλιά της σούπας να περιέχει 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ακόμη, μας παρέχει σίδηρο, πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, C, E και Κ, ασβέστιο, σελήνιο και είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και με μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!

 

Ας δούμε, τις ευεργετικές ιδιότητες από αυτό το μικρό «θαύμα»! Συγκεκριμένα:

 

  • - Βοηθά το έντερο χάρη στις φυτικές της ίνες, οι οποίες είναι και ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, διότι μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα!

  • - Συμβάλλει κατά της τριχόπτωσης, χάρη στο σίδηρο που περιέχει, ο οποίος είναι εξαιρετικά ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

  • - Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν φθορά και γήρανση του οργανισμού, όπως και διάφορες ασθένειες.

  • - Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάρη στην κερκετίνη, φλαβονοειδές που «συναντάμε» στην κάππαρη.

  • - Η πρωτεΐνη της, η οποία φτάνει περίπου τα 2 γραμμάρια σε 1 κουταλιά της σούπας, μας χαρίζει δύναμη, ενέργεια και κορεσμό.

  • - Συμβάλλει στην υγεία των οστών, χάρη στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει.

 

 

euag zeukili

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.lightlife.gr

email: e.zefkili@lightlife.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/item.php on line 285

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00