Τι είναι τα σνακς άσκησης (exercise snacks);

Ένας απλός τρόπος να βάλουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά μας , είναι τα λεγόμενα exercise snacks ή σνακς άσκησης.

Αυτά είναι απλές ασκήσεις που ενεργοποιούν μεγάλες μυικές ομάδες γυμνάζοντας έτσι ταυτόχρονα μεγάλο μέρος του σώματος, αν όχι ολόκληρο.

Παραδείγματα τέτοιων ασκήσεων είναι τα ισομετρικά καθίσματα, η σανίδα, τα πους απς , το ανέβασμα σκαλιών, κ.α.
Ακριβώς επειδή είναι «σνακς» σημαίνει ότι ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να τα «καταναλώσουμε» είναι ελάχιστος. Συνήθως κυμαίνεται από 30’’ μέχρι 1’ -2’ όταν πρόκειται για ισομετρικές ασκήσεις, ενώ δεν υπερβαίνει τα 3’-4’ όταν πρόκειται για ασκήσεις με συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων.

Αυτός είναι ο λόγος που μας επιτρέπει να τα χρησιμοποιούμε ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Μια καλή ιδέα είναι στο ξεκίνημα της μέρας για ενεργοποίηση/ τόνωση του οργανισμού, ή εναλλακτικά στο μέσο της ημέρας σε κάποιο διάλειμμα που θα κάνουμε από την εργασία μας (ιδιαίτερα σημαντικό αν αυτή είναι καθιστική ή στατική) , ή ακόμα και στο τελείωμα της εργασίας μας για να «ξεσκουριάσουμε» μετά από μια δύσκολη ημέρα. Φυσικά εάν κάποιος είναι πολύ επιδεκτικός μπορεί να επαναλάβει το «σνακ» άσκησης περισσότερες από μια φορές την ημέρα, είτε επαναλαμβάνοντας το ίδιο , είτε αλλάζοντας κάθε φορά για να έχει ποικιλία.

Εφόσον κάποιος δεν έχει κάποιο ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιεί τακτικό έλεγχο της υγείας του σε σχέση με τη σωματική άσκηση, μπορεί άφοβα να καταναλώνει τέτοια «σνακς».

Μάλιστα η χρησιμότητά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πολλές κατηγορίες ανθρώπων όπως :

• Πολυάσχολοι με περιορισμένο χρόνο για άσκηση

• Άτομα που γυμνάζονται συστηματικά κάποιες μέρες την εβδομάδα και θέλουν να συμπληρώσουν τις υπόλοιπες μέρες με κάτι επιπλέον που δε θα τους επιβαρύνει πολύ, αλλά θα είναι αποτελεσματικό.

• Άνθρωποι που λόγω περιορισμών όπως πχ τραυματισμού δεν μπορούν να γυμναστούν για περισσότερο χρόνο ή με υψηλότερη ένταση.

• Άτομα που ξεκινούν να γυμνάζονται για πρώτη φορά και φοβούνται πως δε μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο λόγω έλλειψης δυνάμεων/αντοχής κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για αυτά τα «σνακς» μπορεί κάποιος να δει τους παρακάτω συνδέσμους:

1. https://youtu.be/G_YZWkyAv-U 

2. https://youtu.be/pWARKefaD2E 

3. https://youtu.be/OZ-0FUjDMXc 

 

 

 

Ανδρέας - Ελ. Ίντρα

Πρωταθλητής Μοντ. Πεντάθλου

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ε.Κ.Π.Α.

Υπεύθυνος Sport 4All Project

Facebookhttps://www.facebook.com/Sport4AllProjectGreece/ 
Instagramhttps://www.instagram.com/sport4allproject/ 
Youtubehttps://www.youtube.com/@sport4allproject564/featured 
Ιστότοπος : www.sport4allproject.com

 

 

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι