Κάνω καθιστική ζωή και δεν έχω χρόνο για άσκηση, τι να κάνω;

Η παραπάνω ερώτηση μου απευθύνεται πολύ συχνά. Ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερα των 35 ή 40 ετών, αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα.

Τι προτείνω λοιπόν;

 Αν όντως κάποιος είναι στην κατηγορία όπου το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του είναι σε κάθισμα είτε αυτό είναι λόγω εργασίας γραφείου, είτε είναι οδηγός, είτε δουλεύει μέσω διαδικτύου από το σπίτι και άρα, ως επί το πλείστον, κάθεται πολλές ώρες και πάλι…, τότε μια καλή λύση ανάγκης είναι τα συχνά μικρά διαλείμματα .

Αυτά τα διαλείμματα θα μπορούσαν να έχουν ελάχιστη διάρκεια όπως πχ 30’’ έως 1’  ή και περισσότερο δηλαδή 3’ έως 10’ τη φορά. Στην περίπτωση της ελάχιστης διάρκειας, μπορεί κάποιος να κάνει απλές ασκήσεις όπως τα exercise snacks που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ενώ στην άλλη περίπτωση των 3’-10’ υπάρχει η δυνατότητα για ένα μίνι πρόγραμμα με 3-5 ασκήσεις που θα στοχεύουν σε μεγάλες κυρίως μυικές ομάδες (πχ καθίσματα, έλξεις, πους απς κλπ) έτσι ώστε να κινητοποιηθεί καλά όλος ο οργανισμός.

Η ένταση των ασκήσεων μπορεί να ποικίλει από πολύ ήπια μέχρι αρκετά έντονη και πάλι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η χρονική διάρκεια, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το κινητικό παρελθόν του ασκούμενου, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν  το είδος του χώρου, η διαθεσιμότητα ή μη εξοπλισμού κα.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού που θα προκαλέσουν αυτές (οι λιγότερες ή περισσότερες ασκήσεις) λειτουργεί ευεργετικά και βοηθά το ασκούμενο να επιστρέψει στην εργασία του με τονωμένο αίσθημα ευεξίας.

Μια εναλλακτική επίσης θα μπορούσε να είναι μια σειρά πολύ ήπιων (λόγω έλλειψης προθέρμανσης) διατάσεων  κατά τη διάρκεια του διαθέσιμου διαλείμματος από την εργασία. Οι ασκήσεις αυτές θα βοηθήσουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και θα βελτιώσουν τυχόν «πιασίματα» που είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν μετά από παρατεταμένο κάθισμα.

Τέλος μια ακόμα πρόταση θα ήταν οι αναπνευστικές ασκήσεις. Αυτές αποτελούν ολόκληρη κατηγορία μόνες τους, γι’αυτό και θα ασχοληθούμε μαζί τους σε επόμενο άρθρο. Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τις κινητικές ασκήσεις , ή εναλλάξ , ή ακόμα σε ειδικές περιπτώσεις μόνες τους. Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά καθότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση τους στρες, στην πνευματική διαύγεια, αλλά και να βελτιώσουν ακόμα την αερόβια ικανότητα.

Ό,τι από τα παραπάνω και να επιλέξει κάποιος, είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθεί πολύ και θα μπορέσει σε ένα βαθμό τουλάχιστο να αναχαιτίσει τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες της αποκλειστικά καθιστικής ζωής.

 

Ανδρέας Ελ. Ίντρα

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://youtu.be/RrOH4harNEw

https://www.youtube.com/watch?v=G_YZWkyAv-U&list=PLIgw_IOTyq7zTDKs9Th9XHEgOweUVIC-P&pp=gAQBiAQB

 

 

Ανδρέας - Ελ. Ίντρα

Πρωταθλητής Μοντ. Πεντάθλου

Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ε.Κ.Π.Α.

Υπεύθυνος Sport 4All Project

Facebookhttps://www.facebook.com/Sport4AllProjectGreece/ 
Instagramhttps://www.instagram.com/sport4allproject/ 
Youtubehttps://www.youtube.com/@sport4allproject564/featured 
Ιστότοπος : www.sport4allproject.com

 

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι