Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Jak2filter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/plugins/k2/jak2filter/jak2filter.php on line 25

Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο αρθροπλαστικές ισχίου συνολικά εκτελούνται σε όλο τον κόσμο!

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Ολική Aρθροπλαστική Iσχίου για Αρθρίτιδα Ισχίου με πολύ μικρή τομή

MIS - Minimal Invasive Hip Arthroplasty

 

Αρχικά , ο ασθενής παραπονείται για πόνο μετά από κόπωση στη μηροβουβωνική πτυχή ή στο γλουτό, ο οποίος επεκτείνεται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Προοδευτικά ο πόνος εμφανίζεται μετά μικρή ή καθόλου δραστηριότητα. Ο ασθενής εμφανίζει χωλότητα και δυσκαμψία της άρθρωσης του ισχίου. Στα τελικά στάδια, το ισχίο είναι βραχύτερο και βρίσκεται σε σύγκαμψη, προσαγωγή και μόνιμη έξω στροφή. Ο ασθενής αδυνατεί να κόψει τα νύχια των ποδιών του, να φορέσει κάλτσες και να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του.

Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με σύσταση για χρήση βακτηρίας στο αντίθετο χέρι, απώλεια βάρους, χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ήπια κινησιοθεραπεία για τη διατήρηση του εύρους κίνησης και της μυϊκής ισχύος. Εάν έχει κοντύνει το πόδι συστήνεται κάποιο τακουνάκι στο πάσχον μέλος, έως ότου αποφασίσει να χειρουργηθεί.

 

Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι για χειρουργείο?

Ο ασθενής πρέπει να σκέφτεται την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου:

- Εάν νιώθει έντονο πόνο, ακόμα και όταν ξαπλώνει (πόνος ηρεμίας) που συνεχώς επιδεινώνεται παρά τα συντηρητικά μέτρα.

- Εάν υπάρχει σοβαρός περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων, μειώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του (Δυσκολία έγερσης από την καθιστή θέση, περπάτημα).

- Εάν έχει ακτινολογικά σημεία καταστροφή της άρθρωσης και έχει κοντύνει το πόδι του σχετικά με το άλλο.

 

Πώς γίνεται το χειρουργείο?

Μετά την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού ελέγχου και την σύντομη συζήτηση του ιστορικού σας με τον αναισθησιολόγο θα οδηγηθείτε στο χειρουργείο. Οι πιο κοινοί τύποι αναισθησίας είναι η γενική αναισθησία και η περιοχική αναισθησία. Η ομάδα αναισθησίας θα καθορίσει ποιος τύπος αναισθησίας θα είναι καλύτερος για σας. Στην Αρθροπλαστική του Ισχίου αντικαθίσταται η πάσχουσα άρθρωση με μεταλλική πρόθεση και η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-2 ώρες.

Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο Aρθροπλαστικές Iσχίου συνολικά εκτελούνται σε όλο τον κόσμο. Έχουν προταθεί και έχουν γίνει διάφορες προσπελάσεις προκειμένου να γίνει με επιτυχία το χειρουργείο αυτό.

 

Σήμερα, η διενέργεια του χειρουργείου αυτού γίνεται με την μικρότερη προσπέλαση και απώλεια αίματος, από ποτέ. Συγκεκριμένα επινοήθηκε η (MIS - Minimal Invasive Ηip Αrthroplasty) προσθιοπλάγια προσέγγιση από τον Heinz Röttinger, ως μία τροποποίηση της κλασικής Watson-Jones προσθιοπλάγιας προσέγγισης.

 

oliki arthroplastiki isxiou 02

 

Η τομή διενεργείται μεταξύ μέσου γλουτιαίου και του τείνων τη πλατεία περιτονία, χωρίς να διαταμεί σχεδόν καθόλου μυϊκός ιστός, με προσπέλαση που αγγίζει μόνο τα 6-7 εκ, παραμερίζοντας ουσιαστικά τις μυϊκές ομάδες και τους ιστούς. Έχουν δημιουργηθεί νέα χειρουργικά εργαλεία προκειμένου να γίνει με μεγάλη επιτυχία και ευκολία η τεχνική αυτή.

 

oliki arthroplastiki isxiou 03

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Με την προσπέλαση αυτή, έχουμε πλέον:

- Mια πάρα πολύ καλή εικόνα της άρθρωσης του ισχίου διατηρώντας την ακεραιότητα των μυών.

- Έχει μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας του ασθενή στη κλινική (2-3 ήμερες μετά το χειρουργείο).

- Έχει ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος, σε μερικούς ασθενείς δε χρειάζεται καν να μεταγγίσουμε με αίμα.

  • - Η κινητοποίηση του ασθενή, χωρίς ιδιαίτερο πόνο γίνεται από την επόμενη μέρα με μερική φόρτιση του σκέλους, καθώς το χειρουργικό τραύμα είναι το ελάχιστο.

     

  • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:Οι ενδείξεις για τη χρήση της τεχνικής περιλαμβάνουν: Εκφυλιστική αρθρίτιδα του ισχίου, την Άσηπτη νέκρωση του ισχίου, την Ρευματοειδή αρθρίτιδα, την Αρθρίτιδα μετά από τραυματισμό κ.α.

  • Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί για τη διενέργεια της τεχνικής αυτής, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει σε όλους ανεξαιρέτως τους υποψήφιους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα του ισχίου είτε πρωτοπαθή, είτε δευτεροπαθή.

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ: Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ποιο συχνές είναι: Πνευμονική εμβολή(0,5-1%), Φλεγμονή (1-1,5%), Ανισοσκελία (1%), Εξάρθρημα (1%). Παρά τις παραπάνω επιπλοκές, για τις οποίες παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφευχθούν, η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με την νέα αυτή τεχνική έχει σταθερά πάνω από 95% και κάποιες φορές πάνω από 98% ευχαριστημένους ασθενείς, καθώς πλέον ο πόνος περιορίζεται στο ελάχιστο από την 1η μετεγχειρητική ημέρα και η κινητοποίηση γίνεται άμεσα. Η τεχνική αυτή αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις της σύγχρονης ορθοπαιδικής, προσφέροντας ανακούφιση και λειτουργικότητα στα χρόνια προβλήματα που προκαλεί η καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου.

 

oliki arthroplastiki isxiou 04

 

 

ioan tsapakidis

Ιωάννης Τσαπακίδης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

www.itsapakidis.gr

email: johnytsapak@yahoo.gr

 
 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/sportevent.gr/httpdocs/templates/ts_news247/html/com_k2/templates/default/item.php on line 285

-

  

 

 

 

 

 
 
 
 

Καλεντάρι

Cardio Run 2023

Cardio Run 2023

Σεπ 19, 2023 Rate: 0.00