Santorini Experience 2022: Πολιτισμός και Αθλητικός Τουρισμός

Ντρισμπιώτη, Rouwendaal, Carlin, Ιακωβάκης και άλλα παγκόσμια αστέρια βρέθηκαν στη Σαντορίνη

 

Η σπουδαία διοργάνωση Santorini Experience που υμνεί τον πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό ενός εκ των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο, επέστρεψε δυναμικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Με φόντο τις μοναδικές αιγαιοπελαγίτικες εικόνες των Φηρών, της Οίας, του Ημεροβιγλίου, του Ακρωτηρίου και του Ηφαιστείου, οι νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο και η καθιερωμένη και μοναδική διαδρομή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, συγκέντρωσαν στη Σαντορίνη, ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές και δρομείς από 22 χώρες όπως μεταξύ άλλων από Η.Π.Α., Βραζιλία, Ουρουγουάη, Νότια Αφρική, Νιγηρία, Τζαμάικα, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

 

Ανάδειξη του Πολιτισμού με τη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας

Με κάθε επισημότητα, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, κας. Σοφίας Ζαχαράκη, του Δημάρχου Θήρας, κ. Αντώνιου Σιγάλα και της Αντιδημάρχου Θήρας και Υπεύθυνης Πολιτισμού, κας. Σοφίας Κίτσου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας. Το σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7oυ αιώνα π.Χ., που ήρθε στο φως το 2000 από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, αποτελεί πλέον το κεντρικό έκθεμα του υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας. Το παγκόσμιο κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να θαυμάσει την υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,30μ. και βάρους 750 κιλών, 22 ολόκληρα χρόνια μετά την ανακάλυψή του, στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, στα Φηρά.

Στη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας / Από αριστερά: Αντιδήμαρχος Θήρας και Υπεύθυνη Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου – Έπαρχος Θήρας, Χαράλαμπος Δαρζέντας – Δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη - Δήμαρχος Θήρας, Αντώνιος Σιγάλας (photo by Angelos Zymaras @ Santorini Experience) 

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Σαντορίνη, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Είχα την ιδιαίτερη χαρά να βρεθώ στη Σαντορίνη στις 23 με 25 Σεπτεμβρίου, σε ένα εμβληματικό δρώμενο αθλητικού τουρισμού, το Santorini Experience, το οποίο αναβίωσε μετά από δύο χρόνια απουσίας και καθιερώνεται πλέον ως ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, που ενώνει πολιτισμό και αθλητισμό, με πολλούς συμμετέχοντες αθλητές από όλον τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο υπό ανακαίνιση μουσείο της Σαντορίνης και να θαυμάσουν την Κόρη της Θήρας, ένα μοναδικό σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για το νησί αλλά και την Ελλάδα και τον κόσμο. Με τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αθλητικός και πολιτιστικός τουρισμός, αναδεικνύεται το γεγονός ότι όλοι οι προορισμοί της χώρας μας, ακόμα και οι πιο δημοφιλείς όπως η Σαντορίνη, έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν περαιτέρω το τουριστικό τους προϊόν, δίνοντας ακόμα περισσότερες ποιοτικές επιλογές στον επισκέπτη. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού η ενίσχυση διοργανώσεων όπως το Santorini Experience, στο οποίο με μεγάλη χαρά δώσαμε την αιγίδα μας, αποτυπώνοντας την βούληση μας για έμπρακτη στήριξη σε ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την επικράτεια της χώρας. Η Ελλάδα και Έλληνες, με τη φετινή επιτυχία της τουριστικής χρονιάς, δείξαμε ότι όχι μόνο μπορούμε να υπερβούμε τις παγκόσμιες κρίσεις, αλλά και να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία. Το στοίχημα για το μέλλον, είναι η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ισόρροπη και ποιοτική. Και σε αυτό, κομβικός είναι ο ρόλος θεσμών όπως το Santorini Experience».

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνιος Σιγάλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση που έκανε μια νέα εκκίνηση και μια δυναμική παρουσία και στον πολιτισμό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Ημιμαραθώνιος ονομάστηκε Δαιδαλική Κόρη της Θήρας και σήμερα βρισκόμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης όπου είχαμε την τιμή και τη χαρά να συνοδεύσουμε την Υφυπουργό Τουρισμού κα. Ζαχαράκη ώστε να απολαύσει αυτή την καταπληκτική δουλειά. Ο Δήμος Θήρας που δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στον τουρισμό, αλλά περισσότερο στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, απέδειξε για μία ακόμα φορά την επιτυχία που είχε το επενδυτικό του πρόγραμμα με το Υπουργείο Πολιτισμού, που στηρίζει όλες αυτές τις δράσεις και την αποπεράτωση αυτού του χώρου ώστε η Κόρη να συνεχίσει να είναι επισκέψιμη για τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστούμε πολύ όλους που συνετέλεσαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία».

 

Ονόματα Παγκόσμιας Κλάσης στο Santorini Experience 2022

Σπουδαίοι αθλητές μετέφεραν το μήνυμα πολιτισμού, που εκπέμπει η Δαιδαλική Κόρη της Θήρας σε όλο τον κόσμο, μέσα από την παρουσία τους στο φετινό Santorini Experience.

Οι αθλητές που βρέθηκαν στη Σαντορίνη και τιμήθηκαν από τη διοργάνωση ήταν:

  • Η δύο φορές χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ολυμπιονίκης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που τίμησε τη χώρα μας και μας έκανε όλους περήφανους με τις επιτυχίες της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου
  • Η Ολλανδή, χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Sharon van Rouwendaal,
  • Η Βρετανίδα, δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Jazz Carlin
  • Ένα από τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου, ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης
  • και ο Ελληνοαμερικανός υπεραμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, που με τη συμμετοχή του πρόβαλε και διέδωσε το μήνυμα του αθλητισμού και του πολιτισμού της Σαντορίνης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε όλο τον κόσμο.

 

Νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο

Μια νέα διαδρομή περιλάμβανε το πρόγραμμα του 2022 για τα 5χλμ καθώς και έναν Ημιμαραθώνιο για πρώτη φορά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στα 5χλμ «Αριστείδης Αλαφούζος» αντίκρισαν για πρώτη φορά την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, την εικόνα μιας άλλης Σαντορίνης, δίπλα από έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, στο Ακρωτήρι και μια θέα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, αλλά εξίσου μαγευτική.