Τα Αιματοβαμμένα Ρούχα του Γρηγόρη Λαμπράκη στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

Στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου εκτίθενται από σήμερα (58 χρόνια από τον θάνατό του Γρηγόρη Λαμπράκη, 27 Μαϊου 1963) τα Αιματοβαμμένα Ρούχα της δολοφονίας του και το αρχειακό υλικό από το φάκελλο του που διατηρούσε η Αστυνομία για την περίοδο 1943-1963...

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κος Στέργιος Τσίρκας παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Κώστα Τσίρκα, των Αντιδημάρχων κ.κ. Ευάγγελου Κυπαρίσση, Χρήστου Στάμου, Δημήτρη Παπαϊωάνου, Αργύρη Λάσκου, του Δημοτικού Συμβούλου Νικηφόρου Μπατζέ, του Πρόεδρου της Κοινότητας Μαραθώνος κου Κώστα Λάσκου υποδέχτηκε σήμερα στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου τα αιματοβαμμένα ρούχα του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Είναι τα ρούχα που φορούσε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης στις 22 Μαΐου του 1963, όταν δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα από παρακρατικούς, μετά την ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη.

Το πουκάμισο, η φανέλα, το κοστούμι του Λαμπράκη και ένα μόνο παπούτσι, ό,τι δηλαδή διασώθηκε από το μοιραίο βράδυ του 1963 και αποτέλεσε δικαστικό υλικό το 1966.

 

 

Το λευκό, κιτρινισμένο από τον χρόνο πουκάμισο με το ξεραμένο αίμα έχει τα ίχνη της ανδρικής αρχοντιάς και ταυτόχρονα τα σημάδια του πολιτικού μίσους που τη μαγάρισε. Το αίμα του αγωνιστή της ειρήνης, γιατρού και αθλητή, είναι απλωμένο δίπλα στον γιακά, στα κουμπιά, στο στήθος. Σημάδια μιας δολοφονικής επίθεσης που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Τα αιματοβαμμένα ρούχα καθώς και το αρχειακό υλικό από τον απόρρητο φάκελο της αστυνομίας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη (1943-1963) που παραδόθηκε σήμερα στο Μουσείο, από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρη στον Δήμαρχο, θα εκτίθενται σε ειδικό χώρο του Μουσείου, μέχρι τις 17 Ιουλίου 2021.

Τα ρούχα της δολοφονίας ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και παραδόθηκαν χθες στον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κο Ευάγγελο Κυπαρίσση, από τον Διευθυντή του μουσείου κο Γεώργιο Μαγγίνη.

Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ευχαριστεί θερμά τόσο την Διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη όσο και το Ίδρυμα Γρηγόρη Λαμπράκη, με πρόεδρο τον υιό του Αγωνιστή, Γρηγόρη για την παραχώρησή τους.

Στο Μουσείο Μαραθωνίου υπάρχει επίσης η μόνιμη συλλογή ιστορικών κειμηλίων του Γρηγόρη Λαμπράκη, δωρεά της συζύγου Δήμητρας και του υιού του Θεόδωρου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

 
 

-

 

 

 

 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Ο Δρόμος των 118

Ο Δρόμος των 118

Δεκ 04, 2022 Rate: 0.00

Vrilissia Run

Vrilissia Run

Δεκ 04, 2022 Rate: 0.00

KLAPADOS TRAIL 2022

KLAPADOS TRAIL 2022

Δεκ 04, 2022 Rate: 0.00

Αποτελέσματα