Η Γκαρνταρόμπα του δρομέα

Μπράβο σου λοιπόν που το αποφάσισες και έχεις όλη την καλή διάθεση να ξεκινήσεις το τρέξιμο ! Έκανες την καλύτερη επιλογή!

 

Σήμερα θα σου παραθέσω οδηγίες και κάποια tips που θα βοηθήσουν αυτή η εμπειρία σου να γίνει πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα. Για όλους λοιπόν τους επίδοξους δρομείς και θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, επιλέξαμε τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου εσύ, που θέλεις να ασχοληθείς με το τρέξιμο, ειδικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

 

Αθλητικά Παπούτσια

Τα παπούτσια είναι το Α και το Ω είτε ασχολούμαστε με την πεζοπορία είτε με το τρέξιμο. Χρειάζεσαι παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς, επιτρέπουν τον αερισμό των πελμάτων, είναι ελαφριά και άνετα. Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσεις την ασφάλεια των ποδιών σου και την προστασία τους. Με τη σωστή έρευνα αγοράς μπορείς να βρεις τα παπούτσια, που σου ταιριάζουν ανάλογα με το βάρος σου, το είδος της προπόνησης που κάνεις, το έδαφος που συνήθως τρέχεις, καθώς και πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχεις, όπως π.χ. στα γόνατα ή τη μέση.

 

Tips: μια καλή συμβουλή είναι πριν επιλέξεις το δικό σου ζευγάρι, να κάνεις ένα πελματογράφημα για να μάθεις χρήσιμες λεπτομέρειες για το πόδι σου, τον τρόπο που πατάς, τη σωματοδομή σου και ενδεχόμενες ευαισθησίες που πρέπει να λάβεις υπόψη στην επιλογή του παπουτσιού. Τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα αθλητικών ειδών διαθέτουν το απαραίτητο μηχάνημα για το πελματογράφημα και η διαδικασία απαιτεί περίπου 5'.

 

Ρουχισμός

Οι έμπειροι δρομείς γνωρίζουν πολύ καλά πως πέρα από τα δρομικά παπούτσια είναι απαραίτητος και ο δρομικός ρουχισμός για την καλύτερη δυνατή απόδοση. Τα ελαφριά ρούχα, που ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος, απομακρύνουν τον ιδρώτα, προστατεύουν το σώμα από πιθανούς ερεθισμούς και προσφέρουν άνεση. Ως γενική συμβουλή για το ρουχισμό του τρεξίματος και όλα τα αξεσουάρ που φοράτε, είναι να προτιμήσεις ελαφριά, άνετα υφάσματα με διαπνέον υλικό και χωρίς πολλές ραφές, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να αναπνέει καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης. Ειδικά κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όπου η εφίδρωση είναι πιο έντονη, προτιμήστε υφάσματα που ωθούν τον ιδρώτα να εξατμίζεται πιο γρήγορα. Απαραίτητο το αντιανεμικό μπουφανακι για τις δροσερές μέρες !

 

Κάλτσες

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης και οι κάλτσες, καθώς οι βαμβακερές συχνά μπορούν να σου δημιουργήσουν αυτές τις απαίσιες φουσκάλες στα πόδια λόγω του ιδρώτα. Σε σύγκριση με τις συνηθισμένες κάλτσες, οι δρομικές απορροφούν καλύτερα τον ιδρώτα, ενώ παρέχουν αντικραδασμική προστασία και άνεση στα κατάλληλα σημεία, καθώς και συμπίεση για μείωση του πρηξίματος στα πόδια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, από πολύ χαμηλό και μεσαίο μήκος μέχρι ψηλές κάλτσες και κάλτσες πάνω από τη γάμπα. Το τι θα διαλέξεις είναι ουσιαστικά θέμα προτίμησης.

 

Εσώρουχα

Και αν δεν έχεις συγκαεί από εσώρουχο στο τρέξιμο δεν ξέρεις τι θα πει πόνος ! Φιλενάδα άσε τα… δαντελωτά  εσώρουχα για άλλες στιγμές και προτίμησε βαμβακερά χωρίς ραφές. Ο αθλητικός στηθόδεσμος είναι το ίδιο σημαντικός με τα παπούτσια σου. Το 80% των γυναικών φορούν λάθος μέγεθος και τύπο στηθόδεσμου. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να τρέχεις και να… μην τα ορίζεις… Απόφυγε τους πόνους στην πλάτη και απόλαυσε κορυφαία άνεση με έναν στηθόδεσμο, ο οποίος σου παρέχει στήριξη ενώ τρέχεις.

Tips Αθλητικό μπουστακι με καλά πιασίματα είναι το ιδανικό!

 

 

Αξεσουάρ

 

Τσαντάκι μέσης - θήκη armband

Αρχίζεις να τρέχεις και ακούγεσαι σαν το Ρούντολφ το ελαφάκι με τα κουδουνάκια του.. οι υπόλοιποι δρομείς κάνουν στην άκρη γιατί νομίζουν ότι  περνάει ο Αγ. Βασίλης… Στις τσέπες σου κάνουν πάρτι κλειδιά ψιλά και κινητό… Πάρε ένα τσαντάκι μέσης  επιτέλους να σωθείς! Ζώνες μέσης για κάθε γούστο και τσέπη , τις οποίες θα χρησιμοποιείς στις προπονήσεις αλλά και στους αγώνες σου. Αν έχεις κατεβάσει στο κινητό κάποιο Running app σίγουρα ένα Armband (θήκη κινητού που προσαρμόζεται στο μπράτσο) θα σε διευκολύνει  να παρακολουθείς τις ενδείξεις την ώρα της προπόνησης αλλά και να ακούς μουσική ! Προσοχή στα ακουστικά την ώρα που τρέχεις !!! Πρέπει να έχεις αίσθηση του δρόμου!

Tips: Τσαντάκι μέσης που προσαρμόζεται μπουκαλάκι για νερό για πιο μακρινές διαδρομές, όπως επίσης τρόπος να καρφιτσώνεται στους αγώνες ο αριθμός συμμετοχής σου πάνω εκεί, για να μην τρυπάς τις μπλούζες σου με τις παραμάνες.!

 

Δρομικό Ρολόι

Και όταν θα φτάσεις σε σημείο να αγοράσεις ένα δρομικό ρόλοι, σημαίνει ότι έχεις πάρει το άθλημα στα σοβαρά! Καλά τα προγράμματα και οι εφαρμογές στο κινητό, αλλά σίγουρα ένα ρόλοι ,κάνει το τρέξιμο πιο ενδιαφέρον και θα σου παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες κατά το τρέξιμο σου, κατάλληλα προσαρμοσμένες στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Ο παλμογράφος αναγκαίο αξεσουάρ θα σου δίνει συνεχώς πληροφορίες για την λειτουργία της καρδιάς σου. (Αν δεις ευθεία γραμμή ,μη φοβηθείς.. δεν πέθανες.. Μετακινήθηκε ο παλμογράφος ή θέλει αλλαγή η μπαταρία). Παράλληλα κρατάμε ιστορικό των προπονήσεων και των αγώνων μας  και ελέγχουμε την πρόοδο μας!

 

Και βασικά πάρε και μια καινούργια …ντουλάπα γιατί  με τον καιρό και όσο πιο πολύ ασχολείσαι  ο όγκος των δρομικών σου ρούχων και αξεσουάρ θα αυξάνεται και θα πληθύνεται .

 

Καλές προπονήσεις !!!!

 

xara livaditi

Χαρά Λειβαδίτη

Βοηθός Μικροβιολόγος - Γυμνάστρια

email: xaralivaditi@yahoo.gr

-