Οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου καθώς μετά τη νικήτρια στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2022, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης που θριάμβευσε στον ίδιο αγώνα στους άνδρες, θα πάρει μέρος στο Μαραθώνιο Ρόδου στις 30 Απριλίου 2023.

Ο Πιτσώλης είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη και με ένα συγκλονιστικό σπριντ στα τελευταία μέτρα, πέτυχε την ανατροπή και έκοψε πρώτος το νήμα στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, γνωρίζοντας την αποθέωση από χιλιάδες θεατές.

Ο αθλητής του ΓΑΣ Ιλισός θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στο Μαραθώνιο της Ρόδου και όπως δηλώνει, ανυπομονεί να ζήσει την εμπειρία: «Θα τρέξω για πρώτη φορά στο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου και δεν κρύβω τη χαρά μου. Έχω ακούσει τα καλύτερα για τον αγώνα και ειδικά για τη διαδρομή που είναι δίπλα στη θάλασσα και στη Μεσαιωνική Πόλη, προσφέροντας σπουδαίες εικόνες σε όλους τους δρομείς. Ανυπομονώ λοιπόν να έρθει η 30η Απριλίου και να βιώσω κι εγώ την εμπειρία του αγώνα».

Για τη συμμετοχή του Πιτσώλη αλλά και της Κωνσταντινοπούλου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου δηλώνει: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι κορυφαίοι Ελληνες δρομείς δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου. Η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης θα έρθουν για πρώτη φορά στον αγώνα μας, λίγο καιρό μετά τον θρίαμβο τους στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, έχοντας ακούσει τα καλύτερα για τη διοργάνωση και τη ροδίτικη φιλοξενία. Η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, έχουν καταξιώσει το Μαραθώνιο Ρόδου στη συνείδηση των δρομέων, γεγονός που μας γεμίζει με υπερηφάνεια αλλά και ανεβάζει τις ευθύνες μας για τη διοργάνωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Χαράλαμπο και την Βασιλική για τη συμμετοχή τους».

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου στις 30 Απριλίου, θα μεταδοθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ζωντανά από την ΕΡΤ3 με τη μετάδοση να ξεκινά από τις 07:00 και να ολοκληρώνεται στις 11:00.

Οι εγγραφές συνεχίζονται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις αποστάσεις του Μαραθωνίου, του Ημιμαραθωνίου, των 5 και των 10 χλμ, στην ηλεκτρονική σελίδα του αγώνα https://www.rhodesmarathon.gr

Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ. Επίσης, ο αγώνας υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου (Νέα Πτέρυγα), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που «διατρέχει» τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρόδου.

Μέγας χορηγός του 7ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου είναι η Under Armour. Μεγάλος Χορηγός του αγώνα των 5 χλμ & Χορηγός Εθελοντισμού είναι ο όμιλος H Hotels Collection. Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines. Χορηγός Θαλάσσιων μεταφορών είναι η Blue Star. Χορηγός φιλοξενίας είναι ο όμιλος Mitsis Hotels. Επίσημοι χορηγοί είναι οι  Sunrise Hotel, ΚΑΥΚΑΣ, ΒΑΠ Π.ΚΟΥΓΙΟΣΑ.Ε.Β.Ε.Ε., CITROEN Παρασκευάς, Rodos Cycling, Roufas Furniture.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η Three Sixty Marketing, η Innews, και ο Antenna Satellite.

 

Το promo video του αγώνα

https://www.facebook.com/roads2rhodes/videos/754221059240176

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.rhodesmarathon.gr/

https://www.facebook.com/roads2rhodes/

https://www.instagram.com/roadstorhodes/

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Μια θρησκευτική Επέτειος αφού η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Και Εθνική Επέτειος, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Ο διπλός εορτασμός της Επετείου την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου.

Η γαλανόλευκη Σημαία έχει την τιμητική της.

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση στην οποία πήραν μέρος επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Αμέτρητες είναι οι σελίδες της ιστορικής καταγραφής για τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στην επιλογή της ημερομηνίας της Επετείου. Διαβάσαμε και ακούσαμε ατέλειωτες συζητήσεις πως έγιναν, ή  γιατί έγιναν ΕΤΣΙ τα πράγματα ΤΟΤΕ.  Και προπαντός σταθεροί στη θέση μας παραμείναμε κριτές στα δρώμενα  του χθες.

Όμως για το χθες δεν πρέπει να μιλάμε μόνο, από το χθες μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία τα οποία θα είναι χρήσιμα στη δική μας σημερινή πορεία. Η διάδοση των γεγονότων σε αναλυτικές περιγραφές, τι έκαναν οι πρόγονοί μας και  τι έγινε πριν 202 χρόνια δεν έχει σημασία. Και δεν έχει σημασία γιατί τα ίδια κάνουμε και ΕΜΕΙΣ σήμερα.

25η  Μαρτίου μια ξεχωριστή Επέτειος, ας αφήσουμε στην άκρη την κριτική μας ματιά και ας σταθούμε σιωπηλοί μπροστά στην εικόνα της φαντασίας μας. Κάποιοι άνθρωποι με ελάχιστα αμυντικά μέσα αντιμετώπισαν τις ορδές των βαρβάρων ενώ δίπλα τους ψυχορραγούσε ο φίλος, ο χωριανός ή ο αδελφός, ας  φανταστούμε για λίγο τη στιγμή εκείνη που η σκέψη αυτών των ανθρώπων ήταν δοσμένη σε μια αύλη μορφή «Ελευθερία ή θάνατος»

Ας υποκλιθούμε στην θυσία τους, ούτως ή άλλως  δεν μας το ζήτησαν, ΑΥΤΟΙ έκαμαν το Χρέος τους, η Γαλανόλευκη Σημαία κυματίζει με τον δικό της ήχο πάνω στο Λυκαβηττό.

Εμείς σήμερα  έχουμε την Ελευθερία μας κατά πως την ορίζει ο καθένας και οφείλουμε το δικό μας Χρέος στα παιδιά μας και στην Ιστορία του τόπου μας.

Για τον ΣΔΥ Αθήνας

Ελένη Μπερτσάτου

Σαββάτο 25/3/2023 και ώρα 19.00-21.00 παράδοση αριθμών στο Εn tree και παρτυ γνωριμίας.
 
Κυριακή 26/03/2023:
10.30 συμπληρωματικές εγγραφές και παράδοση αριθμών για περιορισμένο αριθμό αθλητών.
11.15 παιδικοί αγώνες-χιπ χοπ απο μαθητές της σχολής χορού της Ελισαβετ Λιβεριάτου
11.45 με 12.00 εκκίνηση αγώνα 10 χμ
13.00 επίδειξη Καράτε από τον Αθλητικό Συλλογο Καράτε Κεφαλονιάς
13.15 χορευτικό από την Σχολή της Ελισάβετ Λιβεράτου 
13.30 Απονομές μικρών και μεγάλων
 
Τα παιδάκια που διακρίθηκαν στους αγώνες των μικρών θα παρουν και μεταλλια -κυπελα απονομών οπότε παραμένουν έως τις 13.30.
Κοντά μας ο Θωμάς Βουτσινάς με την υπέροχη μουσική πινελιά μας και η μασκότ μας (ο Άργος ειναι αρρωστούλης κι έστειλε την φιλενάδα του)
 
Κοντά μας η λουξ με νέα προιόντα. Δωρεάν διανομή
 
 
Σας περιμένουμε όλους
 
Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση
 
 
Εκ της οργανωτικής επιτροπής
 
Σαμόλη Ευαγγελία, Φωκά Αικατερίνη, Φωκάς Διονύσης

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Υψηλάντη, με συν διοργανωτές τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,  τον Ο.Π.Α.Σ.Τ.Ε. (Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος) την τοπική κοινότητα, τον σύλλογο δρομέων Αλιαρτίστας ,την Αθλητική Ένωση Κωπαίδος , τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς (Α.Κ.Ο.Λ.) και υπό την αιγίδα  της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς

προκηρύσσΟΥΝ:               

τον 2ο Αγώνα Ορεινού Δρόμου¨IPSILANTIS TRAIL¨  2023

(1oς αγώνας  διαδρομή μήκους 21,5 χλμ.)

(2ος αγώνας  διαδρομή μήκους 11,5 χλμ .)

(3ος μαθητών -τριών Δημοτικών σχολείων μήκους 1000μ.)

Όλη η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αναστάσιου Σταμούλη

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τόπος διεξαγωγής       : Κοινότητα Υψηλάντης Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων  στο νομό Βοιωτίας.

Ώρα διεξαγωγής: Για τον 1οαγώνα  των 21,5 χλμ η εκκίνηση θα δοθεί στις 08:30

για τον 2ο αγώνα διαδρομή των 11,5 χλμ. στις 09:15.

 για τον 3ο αγώνα των δημοτικών σχολείων στις 09.30.

Πληροφορίες Διαδρομής

Οι δύο διαδρομές έχουν αφετηρία και τερματισμό στο ίδιο σημείο, την κεντρική πλατεία της κοινότητας Υψηλάντης . Οι διαδρομές του αγώνα ξεκινούν από υψόμετρο 210 μέτρων και φθάνουν στο υψηλότερο σημείο τα 865 μ. για την 1ηδιαδρομή και τα 775μ. για τη 2η διαδρομή.

Στη 1η διαδρομή τα 18,5 χλμ. είναι μονοπάτια, τα 2 χλμ. δασικοί δρόμοι και τα 1000 μ. άσφαλτος με θετική υψομετρική που ξεπερνά τα 1.300μ.

Στη 2η διαδρομή  τα 8,5 χλμ. είναι μονοπάτια, τα 2χλμ. δασικός δρόμος και τα1000 μ. άσφαλτος με τη θετική υψομετρική να ξεπερνά τα 750μ.

Οι διαδρομές θα έχουν σήμανση με:

 • Μεταλλικές πινακίδες με βελάκι κατεύθυνσης.
 • Πινακίδες προσαρμοσμένες σε ευδιάκριτα σημεία.
 • Ταινία έργου σε εμφανή σημεία των διαδρομών.

 

Μετά τον τελευταίο δρομέα και στις δύο διαδρομές θα ακολουθεί έμπειρος συνοδός (σκούπα) έχοντας μαζί του υγρά, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες, που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας τους. Οι διαδρομές προτείνονται και σε δρομείς που δεν έχουν εμπειρία, από αγώνες ορεινού τρεξίματος καθώς ο συντελεστής δυσκολίας δεν είναι πολύ υψηλός.

Ο κάθε αθλούμενος αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου, πριν τον αγώνα και υποχρεούται να συμπληρώσει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής εγγραφής. 

 

Στον  αγώνα των 1.000 μ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι και όσες είναι γεννημένοι από το 2014 και μεγαλύτεροι (δηλαδή από 9 ετών) μαθητές-τριες Δημοτικών Σχολείων με προσκόμιση κατά την εγγραφή τους υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα ή συλλόγου του οποίου είναι μέλη.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  &  ΚΟΣΤΟΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Οι εγγραφές ανοίγουν  την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 04 Μαΐου 2023 ώρα  22:00

Οι εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν: Μόνο ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο Site :aliartistas.gr

Κόστος συμμετοχής :

 • Για την 1ηδιαδρομή των 21,5 χλμ., είναι 15 €, και περιλαμβάνει ηλεκτρονική χρονομέτρηση από την εταιρία CHRONOLOG, τεχνικό μπλουζάκι, τροφοδοσία σε πέντε (5) σταθμούς και μετάλλιο για όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν στον προβλεπόμενο χρόνο.
 • Για τη 2ηδιαδρομή των 11,5 χλμ., είναι 12 και περιλαμβάνει ηλεκτρονική χρονομέτρηση από την εταιρία CHRONOLOG, τεχνικό μπλουζάκι , τροφοδοσία σε τρεις (3) σταθμούς και μετάλλιο για όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν.

 

Σημειώσεις:

 • Οι πληρωμές γίνονται δεκτές μόνο με χρήση κάρτας (Χρεωστική, Πιστωτική ή Προπληρωμένη)
 • Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής γίνονται επιστροφές χρημάτων έως 10 ημέρες πριν (04 Μαΐου 2023) με επιβάρυνση 2,00  ευρώ.
 • Αντικατάσταση θέσης θα γίνεται δεκτή από άλλον αθλούμενο μόνο με εξουσιοδότηση, αυστηρά μέχρι την ημερομηνία αυτή.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Η παράδοση-παραλαβή των αριθμών, από τη γραμματεία του αγώνα, θα γίνει στο πνευματικό κέντρο της κοινότητας και η φύλαξη των ρούχων στον ίδιο χώρο.

 

α. Το Σάββατο 13/05/2023 από τις 18:00  μέχρι 21:00

β. Την Κυριακή 14/05/2022, από τις 06:30 π.μ. μέχρι 08:15 π.μ.

 

Για την αποφυγή συγχρωτισμού  δεν θα γίνει τεχνική ενημέρωση των αγώνων .

Το χρονικό όριο αποκλεισμού, για την 1η διαδρομή των 21,5 χλμ., είναι οι 5 ώρες και είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες, με ενδιάμεσο όριο τις 3 ώρες στο 11ο χλμ., στη θέση ¨ΚΡΥΦΟΒΡΥΣΗ¨. Όσοι αθλούμενοι φτάσουν εκπρόθεσμα στο σημείο αποκλεισμού είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό συμμετοχής τους, στους υπευθύνους του σταθμού ελέγχου και η επιστροφή τους στο χώρο του τερματισμού θα γίνει μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε τρία σημεία της διαδρομής, άτομα της διοργάνωσης θα  καταγράφουν το πέρασμα των αθλητών και αθλητριών.

Στη 2ηδιαδρομή των 11,5χλμ., δεν υπάρχει χρονικό όριο αποκλεισμού, αλλά όριο 3 ωρών για την ολοκλήρωση.

Αθλούμενος που τυχόν εγκαταλείψει τον αγώνα, πρέπει να απευθυνθεί στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου, να παραδώσει τον αριθμό συμμετοχής του, όπου θα ενημερωθεί για τον τρόπο επιστροφής του στον τερματισμό.

ΣΤΑΘΜΟΙ  ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

1ηδιαδρομή των 21,5 χλμ.,θα υπάρχουν  σταθμοί τροφοδοσίας:

 1. 2oχλμ.νερό
 2. 4ο χλμ. πλήρης
 3. 10,2 χλμ. πλήρης
 4. 15,5 χλμ.πλήρης
 5. 18ο χλμ.νερό.

 

 

 

 

2ηδιαδρομή των 11,5 χλμ.,θα υπάρχουν τρεις σταθμοί τροφοδοσίας:

 1. 2ο χλμ.νερό.
 2. 4ο χλμ. πλήρης
 3. 8ο χλμ.νερό

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές και τις αθλήτριες, συστήνεται όμως να έχουν ελάχιστο εξοπλισμό, όπως καπέλο, υδροδοχείο.

Όσοι αθλούμενοι εκτιμούν ότι θα βοηθηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα η χρήση Baton θα επιτρέπεται από το 3ο χλμ .

Νερό θα προσφέρεται μόνο σε υδροδοχείο και ισοτονικά ,κόκα κόλα σε κύπελλο μίας χρήσης.

 

ΕΠΑΘΛΑ

Αναμνηστικά - έπαθλα:

α.       Για τους τρεις πρώτους νικητές Γενικής Κατάταξης, άνδρες & γυναίκες και των δύο διαδρομών: Κύπελλο – Μετάλλιο τερματισμού και δώρα χορηγών.

β.       Για όσους τερματίσουν στη 2η διαδρομή των 11,5 χλμ., καθώς και όσοι τερματίσουν εμπρόθεσμα στην 1η διαδρομή των 21,5 χλμ.  μετάλλιο.

γ.      Για τον παιδικό αγώνα μετάλλιο για όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.

γ.Κατηγορίες

           Μόνο για την 1η διαδρομή των 21,5 χλμ. ανδρών.

           Ηλικιακές κατηγορίες

γ.1. 18 έως 39 ετών: Κύπελλα οι τρεις πρώτοι.

γ.2. 40 έως 49 ετών: Κύπελλα  οι τρεις πρώτοι.

γ.3. 50 ετών και μεγαλύτεροι: Κύπελλα  οι τρεις πρώτοι.

 

δ.     Μόνο για την 1η διαδρομή των 21,5 χλμ. γυναικών.

δ.1 18 έως 39 ετών: Κύπελλα  οι τρεις πρώτες

δ.2 40 έως 49 ετών: Κύπελλα οι τρεις πρώτες

δ.3 50 ετών και μεγαλύτερες: Κύπελλα οι τρεις πρώτες        

Σημείωση :Εξαιρούνται από τις ηλικιακές κατηγορίες οι 3 πρώτοι – πρώτες, γενικής κατάταξης και για να  ισχύει η κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο 6 αθλούμενοι

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους αποκλειστική ευθύνη. 

Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέματα υγείας που οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου .

H διοργανώτρια αρχή δεν ευθύνεται σε περίπτωση τραυματισμού, όπως ρητά αναφέρεται και στην υπεύθυνη δήλωση, για τον καλύτερο έλεγχο και την παροχή άμεσης βοήθειας, θα υπάρχει κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης.

Την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των αθλητών, θα εγγυάται η  παρουσία της ομάδας Ελληνικής Έρευνας & Διάσωσης Λιβαδειάς, που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα κατά μήκος της διαδρομής και στον χώρο του τερματισμού θα υπάρχει γιατρός.

 Ο κάθε αθλούμενος οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του, ιδιαίτερα στα μονοπάτια και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους , που ζητούν να προσπεράσουν. Σε περίπτωση τραυματισμού, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα η οργανωτική επιτροπή, από δρομείς που αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη σε τυχόν προβλήματα υγείας ή σωματικής ακεραιότητας των αθλούμενων που θα μετάσχουν στον αγώνα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ- ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

 

Η  οργανωτική επιτροπή ,αν αλλάξουν οι συνθήκες με τον covid -19, μετά τη δημοσίευση της     προκήρυξης ,θα προσαρμόσει όλα τα δεδομένα στο ισχύον πρωτόκολλο την ημέρα τέλεσης του αγώνα   που  θα εγγυάται σε μέγιστο βαθμό την ασφάλεια και την υγιεινή όλων των συμμετεχόντων.

Δικαίωμα συμμετοχής για τους δύο αυτούς αγώνες θα έχουν όσες και όσοι αποδεχθούν τους όρους της διοργάνωσης ,που θα προβλέπονται από τα ισχύοντα πρωτόκολλα την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα.  

ΠΟΙΝΕΣ

Αθλούμενοι που δεν περάσουν από τα σημεία ελέγχου θα ακυρωθούν, μετά τον τελικό έλεγχο του ενδιάμεσου αποτελέσματος και τα ονόματά τους θα αφαιρεθούν από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Αποκλεισμός προβλέπεται για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμο υλικό) στις διαδρομές του αγώνα, όπως επίσης και  για άρνηση σε υποδείξεις ατόμων της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις θα γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλούμενο, μέχρι & 30 λεπτά μετά τον τερματισμό. Η απόφαση της επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή του αγώνα, τον υπεύθυνο χάραξης της διαδρομής και τον υπεύθυνο της γραμματείας, είναι τελική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

ΜΑΤΑΙΩΣΗ-ΑΝΑΒΟΛΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα η Οργανωτική Επιτροπή θα ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής.

 

ΦΥΛΑΞΗ ΡΟΥΧΩΝ

Στο χώρο της γραμματείας θα υπάρχει φροντίδα φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Για αυθημερόν μετακίνηση από Αθήνα – Αλίαρτος και επιστροφή, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λιβαδειά

Ο σταθμός βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Δαγκλή 26, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες

Τηλέφωνα επικοινωνίας :      Αθήνα - 2108317173

                                                   Λιβαδειά - 2261028336

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

 • Σάββατο 13-05-2023, από 18.00 έως 21:00  παράδοση αριθμών
 • Κυριακή 14-05-2023, από 06:30 μέχρι 08:15 παράδοση αριθμών
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 08:30 εκκίνηση 1ου αγώνα των 21,5 χλμ.
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 09:15 εκκίνηση 2ου αγώνα των 11,5 χλμ..
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 09:30 εκκίνηση 3ου αγώνα των 1000 μέτρων
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 13:00 απονομές στον χώρο του τερματισμού
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 14:00 κλείσιμο αγώνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

Στον Κο Χρήστο Πολατσίδη τηλ. 6932222453, για τεχνικές πληροφορίες &  Κο Τσιώλη Γιώργο τηλ.6934553978, για πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές.

 

 

Η  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

2ο IPSILANTIS TRAIL

Μάιος 14, 2023

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Υψηλάντη, με συν διοργανωτές τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,  τον Ο.Π.Α.Σ.Τ.Ε. (Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος) την τοπική κοινότητα, τον σύλλογο δρομέων Αλιαρτίστας ,την Αθλητική Ένωση Κωπαίδος , τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς (Α.Κ.Ο.Λ.) και υπό την αιγίδα  της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς

προκηρύσσΟΥΝ:               

τον 2ο Αγώνα Ορεινού Δρόμου¨IPSILANTIS TRAIL¨  2023

(1oς αγώνας  διαδρομή μήκους 21,5 χλμ.)

(2ος αγώνας  διαδρομή μήκους 11,5 χλμ .)

(3ος μαθητών -τριών Δημοτικών σχολείων μήκους 1000μ.)

Όλη η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αναστάσιου Σταμούλη

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τόπος διεξαγωγής       : Κοινότητα Υψηλάντης Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων  στο νομό Βοιωτίας.

Ώρα διεξαγωγής: Για τον 1οαγώνα  των 21,5 χλμ η εκκίνηση θα δοθεί στις 08:30

για τον 2ο αγώνα διαδρομή των 11,5 χλμ. στις 09:15.

 για τον 3ο αγώνα των δημοτικών σχολείων στις 09.30.

Πληροφορίες Διαδρομής

Οι δύο διαδρομές έχουν αφετηρία και τερματισμό στο ίδιο σημείο, την κεντρική πλατεία της κοινότητας Υψηλάντης . Οι διαδρομές του αγώνα ξεκινούν από υψόμετρο 210 μέτρων και φθάνουν στο υψηλότερο σημείο τα 865 μ. για την 1ηδιαδρομή και τα 775μ. για τη 2η διαδρομή.

Στη 1η διαδρομή τα 18,5 χλμ. είναι μονοπάτια, τα 2 χλμ. δασικοί δρόμοι και τα 1000 μ. άσφαλτος με θετική υψομετρική που ξεπερνά τα 1.300μ.

Στη 2η διαδρομή  τα 8,5 χλμ. είναι μονοπάτια, τα 2χλμ. δασικός δρόμος και τα1000 μ. άσφαλτος με τη θετική υψομετρική να ξεπερνά τα 750μ.

Οι διαδρομές θα έχουν σήμανση με:

 • Μεταλλικές πινακίδες με βελάκι κατεύθυνσης.
 • Πινακίδες προσαρμοσμένες σε ευδιάκριτα σημεία.
 • Ταινία έργου σε εμφανή σημεία των διαδρομών.

 

Μετά τον τελευταίο δρομέα και στις δύο διαδρομές θα ακολουθεί έμπειρος συνοδός (σκούπα) έχοντας μαζί του υγρά, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες, που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας τους. Οι διαδρομές προτείνονται και σε δρομείς που δεν έχουν εμπειρία, από αγώνες ορεινού τρεξίματος καθώς ο συντελεστής δυσκολίας δεν είναι πολύ υψηλός.

Ο κάθε αθλούμενος αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου, πριν τον αγώνα και υποχρεούται να συμπληρώσει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής εγγραφής. 

 

Στον  αγώνα των 1.000 μ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι και όσες είναι γεννημένοι από το 2014 και μεγαλύτεροι (δηλαδή από 9 ετών) μαθητές-τριες Δημοτικών Σχολείων με προσκόμιση κατά την εγγραφή τους υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα ή συλλόγου του οποίου είναι μέλη.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  &  ΚΟΣΤΟΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Οι εγγραφές ανοίγουν  την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 04 Μαΐου 2023 ώρα  22:00

Οι εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν: Μόνο ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο Site :aliartistas.gr

Κόστος συμμετοχής :

 • Για την 1ηδιαδρομή των 21,5 χλμ., είναι 15 €, και περιλαμβάνει ηλεκτρονική χρονομέτρηση από την εταιρία CHRONOLOG, τεχνικό μπλουζάκι, τροφοδοσία σε πέντε (5) σταθμούς και μετάλλιο για όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν στον προβλεπόμενο χρόνο.
 • Για τη 2ηδιαδρομή των 11,5 χλμ., είναι 12 και περιλαμβάνει ηλεκτρονική χρονομέτρηση από την εταιρία CHRONOLOG, τεχνικό μπλουζάκι , τροφοδοσία σε τρεις (3) σταθμούς και μετάλλιο για όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν.

 

Σημειώσεις:

 • Οι πληρωμές γίνονται δεκτές μόνο με χρήση κάρτας (Χρεωστική, Πιστωτική ή Προπληρωμένη)
 • Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής γίνονται επιστροφές χρημάτων έως 10 ημέρες πριν (04 Μαΐου 2023) με επιβάρυνση 2,00  ευρώ.
 • Αντικατάσταση θέσης θα γίνεται δεκτή από άλλον αθλούμενο μόνο με εξουσιοδότηση, αυστηρά μέχρι την ημερομηνία αυτή.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Η παράδοση-παραλαβή των αριθμών, από τη γραμματεία του αγώνα, θα γίνει στο πνευματικό κέντρο της κοινότητας και η φύλαξη των ρούχων στον ίδιο χώρο.

 

α. Το Σάββατο 13/05/2023 από τις 18:00  μέχρι 21:00

β. Την Κυριακή 14/05/2022, από τις 06:30 π.μ. μέχρι 08:15 π.μ.

 

Για την αποφυγή συγχρωτισμού  δεν θα γίνει τεχνική ενημέρωση των αγώνων .

Το χρονικό όριο αποκλεισμού, για την 1η διαδρομή των 21,5 χλμ., είναι οι 5 ώρες και είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες, με ενδιάμεσο όριο τις 3 ώρες στο 11ο χλμ., στη θέση ¨ΚΡΥΦΟΒΡΥΣΗ¨. Όσοι αθλούμενοι φτάσουν εκπρόθεσμα στο σημείο αποκλεισμού είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό συμμετοχής τους, στους υπευθύνους του σταθμού ελέγχου και η επιστροφή τους στο χώρο του τερματισμού θα γίνει μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε τρία σημεία της διαδρομής, άτομα της διοργάνωσης θα  καταγράφουν το πέρασμα των αθλητών και αθλητριών.

Στη 2ηδιαδρομή των 11,5χλμ., δεν υπάρχει χρονικό όριο αποκλεισμού, αλλά όριο 3 ωρών για την ολοκλήρωση.

Αθλούμενος που τυχόν εγκαταλείψει τον αγώνα, πρέπει να απευθυνθεί στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου, να παραδώσει τον αριθμό συμμετοχής του, όπου θα ενημερωθεί για τον τρόπο επιστροφής του στον τερματισμό.

ΣΤΑΘΜΟΙ  ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

1ηδιαδρομή των 21,5 χλμ.,θα υπάρχουν  σταθμοί τροφοδοσίας:

 1. 2oχλμ.νερό
 2. 4ο χλμ. πλήρης
 3. 10,2 χλμ. πλήρης
 4. 15,5 χλμ.πλήρης
 5. 18ο χλμ.νερό.

 

 

 

 

2ηδιαδρομή των 11,5 χλμ.,θα υπάρχουν τρεις σταθμοί τροφοδοσίας:

 1. 2ο χλμ.νερό.
 2. 4ο χλμ. πλήρης
 3. 8ο χλμ.νερό

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές και τις αθλήτριες, συστήνεται όμως να έχουν ελάχιστο εξοπλισμό, όπως καπέλο, υδροδοχείο.

Όσοι αθλούμενοι εκτιμούν ότι θα βοηθηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα η χρήση Baton θα επιτρέπεται από το 3ο χλμ .

Νερό θα προσφέρεται μόνο σε υδροδοχείο και ισοτονικά ,κόκα κόλα σε κύπελλο μίας χρήσης.

 

ΕΠΑΘΛΑ

Αναμνηστικά - έπαθλα:

α.       Για τους τρεις πρώτους νικητές Γενικής Κατάταξης, άνδρες & γυναίκες και των δύο διαδρομών: Κύπελλο – Μετάλλιο τερματισμού και δώρα χορηγών.

β.       Για όσους τερματίσουν στη 2η διαδρομή των 11,5 χλμ., καθώς και όσοι τερματίσουν εμπρόθεσμα στην 1η διαδρομή των 21,5 χλμ.  μετάλλιο.

γ.      Για τον παιδικό αγώνα μετάλλιο για όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.

γ.Κατηγορίες

           Μόνο για την 1η διαδρομή των 21,5 χλμ. ανδρών.

           Ηλικιακές κατηγορίες

γ.1. 18 έως 39 ετών: Κύπελλα οι τρεις πρώτοι.

γ.2. 40 έως 49 ετών: Κύπελλα  οι τρεις πρώτοι.

γ.3. 50 ετών και μεγαλύτεροι: Κύπελλα  οι τρεις πρώτοι.

 

δ.     Μόνο για την 1η διαδρομή των 21,5 χλμ. γυναικών.

δ.1 18 έως 39 ετών: Κύπελλα  οι τρεις πρώτες

δ.2 40 έως 49 ετών: Κύπελλα οι τρεις πρώτες

δ.3 50 ετών και μεγαλύτερες: Κύπελλα οι τρεις πρώτες        

Σημείωση :Εξαιρούνται από τις ηλικιακές κατηγορίες οι 3 πρώτοι – πρώτες, γενικής κατάταξης και για να  ισχύει η κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο 6 αθλούμενοι

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους αποκλειστική ευθύνη. 

Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέματα υγείας που οφείλονται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου .

H διοργανώτρια αρχή δεν ευθύνεται σε περίπτωση τραυματισμού, όπως ρητά αναφέρεται και στην υπεύθυνη δήλωση, για τον καλύτερο έλεγχο και την παροχή άμεσης βοήθειας, θα υπάρχει κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης.

Την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των αθλητών, θα εγγυάται η  παρουσία της ομάδας Ελληνικής Έρευνας & Διάσωσης Λιβαδειάς, που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα κατά μήκος της διαδρομής και στον χώρο του τερματισμού θα υπάρχει γιατρός.

 Ο κάθε αθλούμενος οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του, ιδιαίτερα στα μονοπάτια και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους , που ζητούν να προσπεράσουν. Σε περίπτωση τραυματισμού, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα η οργανωτική επιτροπή, από δρομείς που αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη σε τυχόν προβλήματα υγείας ή σωματικής ακεραιότητας των αθλούμενων που θα μετάσχουν στον αγώνα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ- ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

 

Η  οργανωτική επιτροπή ,αν αλλάξουν οι συνθήκες με τον covid -19, μετά τη δημοσίευση της     προκήρυξης ,θα προσαρμόσει όλα τα δεδομένα στο ισχύον πρωτόκολλο την ημέρα τέλεσης του αγώνα   που  θα εγγυάται σε μέγιστο βαθμό την ασφάλεια και την υγιεινή όλων των συμμετεχόντων.

Δικαίωμα συμμετοχής για τους δύο αυτούς αγώνες θα έχουν όσες και όσοι αποδεχθούν τους όρους της διοργάνωσης ,που θα προβλέπονται από τα ισχύοντα πρωτόκολλα την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα.  

ΠΟΙΝΕΣ

Αθλούμενοι που δεν περάσουν από τα σημεία ελέγχου θα ακυρωθούν, μετά τον τελικό έλεγχο του ενδιάμεσου αποτελέσματος και τα ονόματά τους θα αφαιρεθούν από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Αποκλεισμός προβλέπεται για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμο υλικό) στις διαδρομές του αγώνα, όπως επίσης και  για άρνηση σε υποδείξεις ατόμων της Οργανωτικής Επιτροπής.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις θα γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλούμενο, μέχρι & 30 λεπτά μετά τον τερματισμό. Η απόφαση της επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή του αγώνα, τον υπεύθυνο χάραξης της διαδρομής και τον υπεύθυνο της γραμματείας, είναι τελική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

ΜΑΤΑΙΩΣΗ-ΑΝΑΒΟΛΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα η Οργανωτική Επιτροπή θα ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής.

 

ΦΥΛΑΞΗ ΡΟΥΧΩΝ

Στο χώρο της γραμματείας θα υπάρχει φροντίδα φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Για αυθημερόν μετακίνηση από Αθήνα – Αλίαρτος και επιστροφή, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λιβαδειά

Ο σταθμός βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Δαγκλή 26, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες

Τηλέφωνα επικοινωνίας :      Αθήνα - 2108317173

                                                   Λιβαδειά - 2261028336

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

 • Σάββατο 13-05-2023, από 18.00 έως 21:00  παράδοση αριθμών
 • Κυριακή 14-05-2023, από 06:30 μέχρι 08:15 παράδοση αριθμών
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 08:30 εκκίνηση 1ου αγώνα των 21,5 χλμ.
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 09:15 εκκίνηση 2ου αγώνα των 11,5 χλμ..
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 09:30 εκκίνηση 3ου αγώνα των 1000 μέτρων
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 13:00 απονομές στον χώρο του τερματισμού
 • Κυριακή 14-05-2023, στις 14:00 κλείσιμο αγώνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

Στον Κο Χρήστο Πολατσίδη τηλ. 6932222453, για τεχνικές πληροφορίες &  Κο Τσιώλη Γιώργο τηλ.6934553978, για πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές.

 

 

Η  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ερχομός της άνοιξης μας γεμίζει με συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και δημιουργικότητας.

Για τη διοργάνωση Ursa Trail δύο ημερομηνίες, στην αρχή με την έναρξη των εγγραφών και στο τέλος της άνοιξης με την διεξαγωγή των αγώνων καθορίζουν τα επόμενα βήματά που μας οδηγούν στα μονοπάτια της αρκούδας.


Έτσι ανακοινώνουμε την έναρξη των εγγραφών την Τρίτη 21 Μαρτίου με την εαρινή ισημερία και το επίσημο ξεκίνημα της άνοιξης και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου.
Οι αγώνες διεξάγονται στην καρδιά της Πίνδου στο γραφικό Μέτσοβο. Από την κεντρική πλατεία και τα πέτρινα καλντερίμια του πολλές εκατοντάδες αθλητών θα ξεκινήσουν και θα τρέξουν στα μονοπάτια που για χιλιάδες χρόνια χάραξε η καφέ αρκούδα καθώς η περιοχή μας αποτελεί τον βιότοπός της.


Σ’ αυτά τα μονοπάτια έχουμε συνθέσει τις διαδρομές που διεξάγονται οι αγώνες URSA TRAIL. Οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι αθλητές έχουν τρέξει στους αγώνες μας. Έτσι μπορούμε να πούμε πως οι διαδρομές URSA TRAIL αποτελούν ορόσημο για το ορεινό τρέξιμο προσφέροντας μια ανεπανάληπτη βουνίσια εμπειρία.


Οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν κάποιους από τους παρακάτω αγώνες:


Παρασκευή 26 Μαϊου Katara Vertical 4,6 χλμ. 870μ. υψομετρική διαφορά. Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ.
Σάββατο 27 Μαϊου 40 χλμ. 2800μ. υψομετρική διαφορά. Κόστος συμμετοχής 45 ευρώ.
Σάββατο 27 Μαϊου Arkoudaki για παιδιά δημοτικού.
Κυριακή 28 Μαϊου 21χλμ. 1160μ. υψομετρική διαφορά. Κόστος συμμετοχής 25 ευρώ.
Κυριακή 28 Μαϊου 11χλμ. 665μ. υψομετρική διαφορά. Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ.


Οι διαδρομές μας με τα πιστοποιημένα και σε άριστη κατάσταση μονοπάτια θα δώσουν τη δυνατότητα στους αθλητές να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της περιοχής.


Πληροφορίες για τους αγώνες και την περιοχή μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας www.ursatrail.gr.

Η ιστορία του ολοκαυτώματος του Κακολυρίου (Ταξιάρχες Κύμης) δεν είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά. Μιλάει για τρόμο, πείνα, φωτιά και θάνατο. Εξιστορεί τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Στις 24 Μαΐου 1944 το ηρωικό Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό σε όλη την Εύβοια, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο χωριό. Οι Γερμανοί, συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες, άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως  προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά στράφηκε ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

 Οι συλληφθέντες άντρες του Κακολυρίου, με φανερά τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού που είχαν υποστεί, αντίκρισαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «Γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων» (Αγ. Συμεών). Μαζί με τους Κακολύριανους, εκτελέστηκαν έξι ακόμη κάτοικοι γειτονικών χωριών. Τα χωριά αυτά ήταν ο Πύργος, οι Ανδρονιάνοι, το Βίταλο και το Ωρολόγιο. Τριάντα αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη μέρα.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους προστέθηκαν στους αφανείς και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για το μεγαλείο της Ελλάδoς. Το Κακολύρι, το χωριό αυτών των ηρώων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος. Διαισθανόμενοι την ευθύνη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος και της αναγνώρισης της ηρωικής θυσίας των προγόνων του, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με την στήριξη φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Πύργου, Ανδρονιάνων, Ταξιαρχών και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζονται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.

Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Αγώνα δρόμου 10 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 5 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (21 Μαΐου ‘23)

 

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και θα διανεμηθεί από ένα t-shirt ΔΩΡΕΑΝ.

 

Πληροφορίες στο site μας: https://www.dromosthisias.gr

Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00)

Email: kakolyrisylogos@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links:

Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

Διαδρομή: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1_VjXDOZ8-xdojk1Jg3juTHAV8KP_9Rg&usp=share_link

Η ιστορία του ολοκαυτώματος του Κακολυρίου (Ταξιάρχες Κύμης) δεν είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά. Μιλάει για τρόμο, πείνα, φωτιά και θάνατο. Εξιστορεί τη φρίκη του πολέμου και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Στις 24 Μαΐου 1944 το ηρωικό Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό σε όλη την Εύβοια, πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο χωριό. Οι Γερμανοί, συνοδευόμενοι και από ταγματασφαλίτες, άρχισαν να συλλαμβάνουν, χωρίς διάκριση, όλους τους άντρες κατοίκους. Συνέλαβαν ακόμη και δεκατετράχρονους εφήβους, ενώ συγχρόνως  προέβαιναν σε εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς, απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Η εγκληματική τους συμπεριφορά στράφηκε ακόμη και κατά των γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

 Οι συλληφθέντες άντρες του Κακολυρίου, με φανερά τα σημάδια του άγριου ξυλοδαρμού που είχαν υποστεί, αντίκρισαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, το γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «Γέφυρα Καδίου – Γιάννηδων» (Αγ. Συμεών). Μαζί με τους Κακολύριανους, εκτελέστηκαν έξι ακόμη κάτοικοι γειτονικών χωριών. Τα χωριά αυτά ήταν ο Πύργος, οι Ανδρονιάνοι, το Βίταλο και το Ωρολόγιο. Τριάντα αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη μέρα.

Οι Κακολύριανοι με τη θυσία τους προστέθηκαν στους αφανείς και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για το μεγαλείο της Ελλάδoς. Το Κακολύρι, το χωριό αυτών των ηρώων, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από το κράτος ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος. Διαισθανόμενοι την ευθύνη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Κακολυριάνικου ολοκαυτώματος και της αναγνώρισης της ηρωικής θυσίας των προγόνων του, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνει τον 1ο Αγώνα Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης των γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών με την στήριξη φορέων των τοπικών διαμερισμάτων Πύργου, Ανδρονιάνων, Ταξιαρχών και Γιάννηδων, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε και υποστηρίζονται από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια.

Ο 1ος Αγώνας Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944" περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Αγώνα δρόμου 10 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 5 km (20 Μαΐου ‘23)

Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (21 Μαΐου ‘23)

 

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν μετάλλια και θα διανεμηθεί από ένα t-shirt ΔΩΡΕΑΝ.

 

Πληροφορίες στο site μας: https://www.dromosthisias.gr

Τηλ: 697 28.08.290 (11:00-14:00 – 18:00-21:00)

Email: kakolyrisylogos@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100018061984646

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τον λεπτομερή χάρτη των διαδρομών και των σημείων τροφοδοσίας ακολουθώντας τα παρακάτω links:

Εγγραφές: Δρόμος Θυσίας 2023, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944)

Διαδρομή: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1_VjXDOZ8-xdojk1Jg3juTHAV8KP_9Rg&usp=share_link

Πρώτος νικητής στον Ημιμαραθώνιο ο Κώστας Γραμμένος

                          Πρώτη στη γενική κατηγορία γυναικών η Αναστασία Γαβριήλογλου

 

Άτομα όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και από γειτονικές χώρες, δεκάδες εθελοντές, συνολικά 1000 περίπου τερματισμοί και μία από τις ομορφότερες και γρηγορότερες διαδρομές της χώρας συνέθεσαν την ταυτότητα της μεγάλης αθλητικής γιορτής: «KATERINI RUN 2023» (Ημιμαραθώνιος, 5χλμ, 1000 μ).

Τον εξ αναβολής - λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών -   αγώνα διοργάνωσε σήμερα το πρωί, ο  Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ», με συνδιοργανωτές τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Αθλητισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού & Υπεραποστάσεων (Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.-Υ) και της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Σημείο εκκίνησης του αγώνα, ήταν η πλατεία Ελευθερίας, απ’ όπου οι δρομείς διανύοντας μία όμορφη διαδρομή πέρασαν από τον οικισμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της Ολυμπιακής Ακτής, τις κοινότητες της Παραλίας, της Καλλιθέας, της Περίστασης διέσχισαν την Παραλιακή ζώνη κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα  και με φόντο τον Όλυμπο και τα Πιέρια, έφτασαν στον τερματισμό στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου οι δημότες της Κατερίνης τους υποδέχτηκαν με θερμά  χειροκροτήματα.

Το σύνθημα της εκκίνησης δόθηκε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, την πρόεδρο του συλλόγου Ράνια Σαλαμάντη, τον πρόεδρο του Οργανισμού Αθλητισμού (ΟΠΠΑΠ) - Γιάννη Νταντάμη, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Τερζίδου,  τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αλέκο Πούλιο, αρχικά για τον Ημιμαραθώνιο και στην συνέχεια σταδιακά για τα 5 χλμ για όλες τις ηλικίες και για τα 1000 μ. του παιδικού αγώνα. Νωρίτερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Επιπλέον, στις απονομές παρέστησαν, μέλη του Δ.Σ. του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ», ο πρόεδορς του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Κατανάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και χορηγών της διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε μέρος των εσόδων του αγώνα, να διατεθεί  για την ενίσχυση των σκοπών του Πανελλήνιου Συλλόγου Πρόληψης & Συμπαράστασης Ανήλικων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.

Επιπλέον, μηνύματα υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ έστειλαν φέτος οι αθλητές και αθλήτριες, που έλαβαν μέρος στη 12η διοργάνωση, του Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ». Το θέμα μάλιστα του πρωτότυπου μεταλλίου της μεγάλης αθλητικής και πολιτιστικής γιορτής ήταν το λευκό περιστέρι, που κρατά στο ράμφος του, το σύμβολο της Ειρήνης: ένα κλαδί ελιάς. Το λευκό χρώμα κυριάρχησε στο επίσημο αναμνηστικό τεχνικό μπλουζάκι (t-shirt) της διοργάνωσης, καθώς και στο neck warmer (περιλαίμιο – φουλάρι δρομέα), που έλαβαν όλοι οι αθλητές – αθλήτριες,  οι οποίοι βρέθηκαν στην εκκίνηση του αγώνα  των 21.100 μέτρων.