Δρόμοι της ψυχής

Η πρώτη επαφή μας με το χώρο της άθλησης ανεξαρτήτως ηλικίας, σε επίπεδο φυσικής άσκησης ξεκινά από την πιο πηγαία, σχεδόν ενστικτώδη εκδήλωση της δυναμικής κίνησης του σώματός μας μέσα στο φυσικό του στοιχείο, που δεν είναι άλλη από το τρέξιμο.

 

Πολλά έχουν ειπωθεί, γραφτεί και συζητηθεί για την απλούστερη αυτή και οικεία σε όλους μας μορφή αερόβιας άσκησης, την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία μας αν εκτελείται σωστά και συστηματικά αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

 

Ελάχιστα ωστόσο έχει επιχειρηθεί η απεικόνιση σε ψυχογραφικό επίπεδο του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου που τρέχει, του δρομέα και ιδίως η καταγραφή των βασικών στοιχείων εκείνου του βαθύτερου πνευματικού τοπίου, του ιδιαίτερου εκείνου ιδεατού τόπου, της μικρής εκείνης μας πατρίδας απ’ όπου η ψυχή ανοίγει φτερά για να πετάξει, άλλοτε ενσυνείδητα κι άλλοτε ασυνείδητα, σ’ ένα ταξίδι με προσωπική αφετηρία αλλά κοινό προορισμό για όλους ίσως τους δρομείς ανεξάρτητα από το βαθμό και το επίπεδο ενεργοποίησης του καθενός.

 

Γιατί το τρέξιμο δεν είναι απλά ένα είδος άθλησης ή μια οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Είναι η φυσική εκδήλωση μιας βαθύτατης εσωτερικής παρόρμησης του ατόμου που αναζητά και διεκδικεί την πραγματική του θέση στο χώρο και το χρόνο της ύπαρξής του. Ελευθερώνει τον αληθινό μας εαυτό, καθρεφτίζει το είναι μας, περιγράφει την ψυχή μας. Προβάλλει την ταυτότητά μας μέσα από την πιο ειλικρινή εκδήλωση της ψυχοσωματικής μας δράσης. Ορίζει την απόδραση του όντος από το φαίνεσθαι του «έχειν» προς την κατάκτηση του «είναι». Είναι «φυγή μόνου προς μόνον». Είναι η αδιόρατη τέχνη του σώματος πέρα από κλειστές φόρμες και κανόνες, μία διαρκής ειρηνική επανάσταση του εαυτού μας χωρίς όρια. Κινητοποιεί αλλά και προϋποθέτει μια εσωτερική διεργασία που απαιτεί σεβασμό, προσήλωση και βαθιά πίστη στον ιδεατό σκοπό. Επιβεβαιώνει τη σωματική μας τιμή (time) και την πνευματική μας αξία (value). Απεικονίζει την ανώτερη αισθητική μας. Είναι μέρος της ομορφιάς μας όταν συνυπάρχει με λοιπές τετελειοποιημένες αξίες. Είναι το κλειδί της ερωτικής μας σχέσης με το χρόνο.

 

Εμπεριέχει όλη τη φιλοσοφία της κίνησης, είναι φιλοσοφία στην πράξη και ποίηση εν κινήσει (poetry in motion). Μας διδάσκει το μέτρο του δυνατού και τη δύναμη του μέτρου, σπάει τα δεσμά των ορίων μας, διαρρηγνύει τη σχέση του δυνατού με το αδύνατο. Μας διδάσκει σεβασμό προς τον εαυτό μας μέσα από το σεβασμό των άλλων. Επιβραβεύει και καταργεί. Οικοδομεί και γκρεμίζει. Αναδεικνύει και αποκαλύπτει. Αποτελεί τη βάση αλλά και την κορυφή όχι μόνο κάθε αθλητικής και εν γένει κινητικής δραστηριότητας αλλά και κάθε αληθινής πνευματικής αναζήτησης. Μας δίνει την υπέρτατη και εκ των έσω γνώση των πραγμάτων, την καθαρή οπτική του κόσμου μέσω της ενδοσκόπησής μας σε πρωτογενή βάση. Διαστέλλει το χρόνο και συστέλλει το χώρο. Αντιστρέφοντας τους φυσικούς νόμους, μας οδηγεί στην αρχή των πάντων. Ερμηνεύει και εμπνέει. Συνδέει τα μέρη και συνθέτει την τελική εικόνα.

 

Το τρέξιμο είναι πανεπιστήμιο ζωής, ταξίδι της ψυχής μέσα στον απέραντο κόσμο της, τοπίο της ελπίδας μας, τιμωρία και λύτρωση, μια μεγάλη πραγματική ιστορία που γράφεται και μια προσωπική μάχη που κερδίζεται με το κάθε μας βήμα.

 

Δημοσθένης

-

   

 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

12ος Ανδάνειος Δρόμος

12ος Ανδάνειος Δρόμος

Αυγ 20, 2022 Rate: 0.00

Mionia Run

Mionia Run

Αυγ 21, 2022 Rate: 0.00

Αποτελέσματα