Το Savoir Vivre του δρομέα

Η έμπνευση για αυτό το αρθράκι ήρθε στον τελευταίο μου μεγάλο αγώνα, που πατώντας ένα καπάκι από νερό κόντευα να πάρω 10αρι  καλύτερο της Κομανέτσι στο σπαγγάτο… Ποια πραγματικά πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας ως δρομείς?

Ποιο είναι το Savoir Vivre  του δρομέα ? κάποια από τα παρακάτω τα έχουμε δει, κάποια τα έχουμε κάνει κιόλας,…

 

Η συμμετοχή σε έναν αγώνα.

Μόλις δούμε λοιπόν δωρεάν αγώνα τρέχουμε να δηλώσουμε! Αν έχει και μπλουζάκι, ε τότε θα δηλώσουμε και τη φίλη μας ,τον μπατζανάκη μας και 2-3 συναδέλφους. Τι;  Τζάμπα μπλουζάκι θα χάσουμε? Το θέμα είναι ότι δεν πατάμε και στον αγώνα … Γιατί φίλε δρομέα δεν σέβεσαι την δωρεάν συμμέτοχη; Μόνο όταν τα σκας δηλώνεις παρουσία? Η διοργάνωση σε έχει υπολογίσει, και αν μη τι άλλο έχεις πάρει την θέση κάποιου άλλου που όντως θα ήθελε να συμμετάσχει. !

 

Οι <τζαμπατζήδες>

Δεν είναι κακό να πας να τρέξεις σε έναν αγώνα χωρίς να έχεις δηλώσει συμμετοχή. Σέβομαι ότι την συγκεκριμένη στιγμή δεν είχες να διαθέσεις το απαιτούμενο αντίτιμο ….Αλλά φίλε μου, μην έχεις την απαίτηση να έχεις τις ίδιες παροχές και να απαιτείς και στο τέλος και μετάλλιο.. Έχω δει μέχρι και φωτοτυπία νούμερου σε Μαραθώνιο!!!  Να κάνεις τόσο κόπο και να μην φαίνεται και πουθενά… Κρίμα δεν είναι?

 

Την ώρα του αγώνα

Ήρθε η πολυπόθητη ώρα του αγώνα… Αν είσαι, όπως εγώ,  αργός δρομέας θα σε παρακαλούσα να  μη πας να μου σταθείς πρώτη μούρη στην εκκίνηση…. Κινδυνεύεις  να  ποδοπατηθείς και να εμποδίσεις ένα "Τσιαμπιονι" να χάσει χρόνο ή  ακόμα και να τραυματιστεί και αυτός αλλά και εσύ. Επίσης σε αγώνες κυρίως βουνού, είναι στενό μονοπάτι και έχεις σχηματίσει πίσω σου ουρά σαν νταλίκα στην εθνική οδό… Κάνε λίγο άκρη να περάσουν και συνεχίζεις… ούτε ένα λεπτό δεν θα σου κοστίσει. Αλλά και εσύ φίλε που τρέχεις σαν το τραγί…… Ακούς από μακριά  "Ακρηηη Ακρηηηη" και πρέπει σε κλάσματα δευτερόλεπτου να έχεις κρεμαστεί από το πρώτο κλαρί, που θα βρεθεί μπροστά σου για να περάσει ο σίφουνας, ο  οποίος δυσανασχετεί κιόλας… Δείξτε λίγο επιείκεια παιδιά  !.

 

Ο Κλέψας του Κλέψαντος

Στο δρόμο η αλήθεια είναι, ότι δύσκολο να κλέψεις… στα βουνά όμως; …χωρίς επιτηρητές χωρίς τίποτα.. 5 χιλιόμετρα το μονοπάτι και εσύ το κάνεις 3. Μπράβο σου! Πήρες καλύτερο χρόνο-θέση σε λιγότερα χιλιόμετρα αν δεν το έχεις καταλάβει !

 

Όχι σκουπίδια όχι πλαστικά

Μα πόσο νευριάζω κάθε φορά!!! Ειδικά στα βουνά τρελαίνομαι! Περνάς από σταθμό , παίρνεις το μπουκαλάκι σου, πετάς το καπάκι στη μέση του δρόμου, περνάς τον κάδο και πετάς το μπουκάλι στο πρώτο οικόπεδο που βρίσκεις… Πόσο οικεία εικόνα…

Αν δεν έχεις πατήσει καπάκι σε βρεγμένο έδαφος, δεν ξέρεις τι σημαίνει τράβηγμα… Γιατί βρε πουλάκι μου? Πάντα θα βρεις κάποιον κάδο να το πετάξεις και αν δεν υπάρχει, γιατί μπορεί να τρέχεις κάπου απόκοσμα, το αφήνεις διακριτικά στην άκρη του δρόμου, εκεί που συνήθως υπάρχουν και άλλα μπουκάλια.

Εσύ που έχεις δώσει ένα σκασμό λεφτά σε τσαντάκια και γιλέκα, ένα τσεπάκι δεν έχεις να βάλεις τα χρησιμοποιημένα τζελακια και τα μαγνήσια σου;  Έτσι κι αλλιώς για πλύσιμο πάνε όλα ! Η αλήθεια είναι ότι οι δρομείς του βουνού σέβονται περισσότερο το περιβάλλον ( οι περισσότεροι) και ευτυχώς οι διοργανώσεις πλέον δίνουν στους σταθμούς ποτηράκι με νερό και σε υποχρεώνουν να έχεις το δικό σου μπουκάλι ! Thanks God!

 

Φτύσιμο- Κατούρημα

Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα… Απλά θα σε παρακαλούσα, όπως κοιτάς τον καθρέφτη του αυτοκίνητου, κάνε το ίδιο και στο φτύσιμο…. Κάνε στην άκρη και φτύσε με βαθιά απόχρεμψη να το ευχαριστηθείς, χωρίς να κινδυνεύει ο πίσω σου να τον πάρουν τα σκάγια ή να γλιστρήσει στη χλεμπόνα.

Άλλες φυσικές ανάγκες. Αν είσαι στο βουνό τα πράγματα είναι εύκολα… Κάθε πουρνάρι και σταθμός. Κάθε σταθμός και δάκρυ. Αν τρέχεις όμως δρόμο, που το πιο ψηλό δέντρο είναι το χαμομήλι, εκεί τυχεροί άντρες έχετε το προνόμια να μας γυρίσετε την πλάτη και να αγναντέψετε. Εμείς θα προσπεράσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.!

Συμπεριφορά προς τους εθελοντές

Για να τρέξεις εσύ αγαπημένε μου δρομέα, κάποιοι άνθρωποι έχουν σηκωθεί αξημέρωτα και εντελώς ανιδιοτελώς να στήσουν τον αγώνα σου και να φροντίσουν για την ασφάλεια σου. Να κουβαλήσουν τα νερά, να τσακωθούν με τους οδηγούς, να σε ενθαρρύνουν και να μαζέψουν στο τέλος και το τελευταίο μπουκάλι που εσύ πέταξες. Χάρισε τους λοιπόν και εσύ ένα χειροκρότημα, και πες ένα Ευχαριστώ. Χωρίς αυτούς δεν θα είχες απολαύσει τίποτα !

 

Συμπεριφορά προς άλλους δρομείς

Ειδικά στις εκκινήσεις το τι αγκωνιά και σπρώξιμο πέφτει , δεν λέγεται…

Γι αυτό σου λέω ..πήγαινε λίγο πιο πίσω. Άσε τους άλλους να σκοτώνονται για λίγα δευτερόλεπτα! Επίσης όταν βλέπεις κάποιο < συνάδελφο>  σε άσχημη  κατάσταση σταμάτα να προσφέρεις βοήθεια. Μπορεί να χάσεις κάποια λεπτά από τον χρόνο σου, αλλά μπορεί ο άλλος να το έχει πραγματικά ανάγκη ! Ειδικά στα βουνά, που οι σταθμοί είναι απομακρυσμένοι και οι τούμπες πιο συχνές,  να είσαι πάντα σε ετοιμότητα να βοηθήσεις  ή έστω να ειδοποιήσεις στον επόμενο σταθμό!

 

Συμπεριφορά προς τρίτους

Σίγουρα όλοι μας έχουμε φάει τα μπινελικια μας Κυριακή πρωί… Όταν ο άλλος θέλει να πάει στη δουλειά του και έχουν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι γύρω του ή από την γιαγιά που περιμένει στη στάση να πάει στο νεκροταφείο και δεν θα περάσει ποτέ το λεωφορείο… Έχουν δίκιο και το ξέρεις… Το δίκιο τους όμως τον χάνουν όταν μερικοί τραμπούκοι εισβάλουν με το αμάξι τους και υπάρχει πραγματικά κίνδυνος να τραυματιστούν δρομείς και εθελοντές. Ψυχραιμία ! Η ισχύς εν τη ενώσει και με ήρεμο τρόπο (όσο μπορείς) τους αποτρέπεις και φυσικά αν είναι εκεί κοντά Τροχαία ενημερώνεις.

 

Ευγενής Άμιλλα

Και φυσικά πάντα χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των άλλων και τους συγχαίρουμε. Μπορεί να χάσαμε την πολυπόθητη πρώτη θέση αυτή την φορά,  αλλά έρχονται και άλλοι αγώνες .

Και εσείς οι <καλοί> , να ενθαρρύνετε εμάς τους πιο νέους και να μας συμβουλεύετε. Σας θαυμάζουμε και σας παρακολουθούμε η αλήθεια είναι και προσπαθούμε να σας φτάσουμε !

 

Με αγάπη 

Χαρά Λειβαδίτη

 

xara livaditi

Χαρά Λειβαδίτη

Βοηθός Μικροβιολόγος - Γυμνάστρια

email: xaralivaditi@yahoo.gr

 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

ACHELOOS RUN

ACHELOOS RUN

Μαϊ 23, 2020 Rate: 0.00

1ο FOLOI TRAIL RUN

1ο FOLOI TRAIL RUN

Μαϊ 24, 2020 Rate: 0.00