Μην Μπερδεύεστε!!!!!!!

Σε πολλές συζητήσεις που έχω και στο γυμναστήριο, σε αθλητικούς  χώρους αλλά και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις σε σπίτια ή έξω , ακούω πολλούς να μου λένε το κλασικό:

 

<<  ήμουν και εγώ αθλητής ... >> ή το ανυπέρβλητο << έκανα και εγώ πρωταθλητισμό...>>

ΈΛΕΟΣ !!!!! ΉΜΑΡΤΟΝ !!!! ΑΙΣΧΟΣ !!! και ότι άλλο που δε μου έρχεται τώρα !!!

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΤΕ!!!!

Άλλο αθλητής , άλλο αθλούμενος!! Και να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.

Αθλητής είναι αυτός που κάνει προπονήσεις  συστηματικά με  πρόγραμμα ( κύκλος προπονήσεων)  για να φτάσει σε ένα σκοπό ο οποίος είναι ο αγώνας. Είναι συνήθως ενταγμένος σε ένα σύλλογο που έχει πρόγραμμα προπονήσεων , προπονητή, γυμναστή κτλ.

Αθλητής που δεν είναι ενταγμένος σε σύλλογο είναι π.χ. αυτός που κάνει προπονήσεις συστηματικά για να κατέβει σε αγώνες δρόμου

( 5χλμ , 10χλμ, ήμι-μαραθώνιος , μαραθώνιος κτλ που έχουν γίνει και μόδα στην εποχή μας).Προσέξτε με σε αγώνες δρόμου όχι σε έναν αγώνα το 2010 και σε έναν το 2014. << Ήμουν και εγώ αθλητής , έτρεξα σε αγώνα 5 χλμ τον γύρο του Μοσχάτου το 2012 και έχω και ενδεικτικό συμμετοχής !!!>> Τρόμπας... Δεν ήσουν αθλητής ρε φίλε ήταν μια φάση και σου πέρασε.Τον αθλητή εκτός από όλα τα παραπάνω τον χαρακτηρίζει η διάρκεια.Τρέχει σε αγώνες ή έτρεχε σε πολλούς αγώνες (για αυτούς που έχουν σταματήσει να αγωνίζονται)  και όχι έτρεξε σε αγώνα.

Δεν είσαι αθλητής του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου όταν παίζεις σε εργασιακό πρωτάθλημα ή σε ανεξάρτητο που πας το πολύ μια φορά τη βδομάδα (πολλές φορές και καμία ) για προπόνηση και καυλαντίζεις με σουτάκια και μονό και παίζεις αγώνα μια φορά στο τόσο γιατί : << έχω και οικογένεια ρε φίλε>> ή << είχα πολύ δουλεία μέχρι αργά>> κτλ . Όλα τα παραπάνω είναι σεβαστά αλλά μην τα ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ρε φίλε δεν είσαι αθλητής είσαι αθλούμενος. Δεν είσαι αθλητής επειδή πηγαίνεις 3-4 φορές την βδομάδα γυμναστήριο και κάνεις βάρη, διάδρομο και Pilates, είσαι αθλούμενος.

Επίσης για να εξηγούμαστε δεν ήσασταν αθλητές επειδή κάνατε 1 χρόνο κολύμπι στα 8 σας 2 φορές τη βδομάδα , 2 χρόνια μπάσκετ στις ακαδημίες  9-11 χρονών κάθε Σαββατοκύριακο κτλ. Απλά σας πήγαν οι γονείς σας και κάνατε δηλαδή ήσασταν αθλούμενοι.

Πάμε στο άλλο τώρα.<<Έκανα και εγώ πρωταθλητισμό...>>  ή  << έκανα και εγώ πρωταθλητισμό μέχρι τα 17 μου έκανα 3 ώρες τη μέρα προπόνηση...>>

Για να λες ότι έχεις κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχεις κερδίσει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα (εξού και η λέξη πρωταθλητισμός) ή μετάλλιο.Για να το εξηγήσουμε και αυτό για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις όταν εννοούμε μετάλλιο εννοούμε τουλάχιστον σε πανελλήνιο πρωτάθλημα . Και εγώ έχω πάρει χρυσό στο ύψος , ασημένιο στο μήκος και ασημένιο στα σπριντ σε όοοολη την Αττική...αλλά το πρώτο ήταν στην 6η δημοτικού , το δεύτερο στη 2ηγυμνασίου και το τρίτο στη 5η δημοτικού σε σχολικά που πήγα για να χάσω μάθημα!! Ασημένιο στο πανελλήνιο στο καράτε στα 12 μου που πήγαινα 3 φορές την εβδομάδα ..ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΑΡΑΣ!!!  Και μην ακούω  έκανα πρωταθλητισμό γιατί έκανα προπόνηση 3 ώρες τη μέρα μέχρι τα 17 μου γιατί και εγώ έκανα προπόνηση 2 ώρες με την ομάδα σε αυτές τις ηλικίες (μπάσκετ στην προκειμένη περίπτωση) και μετά πηγαίναμε και παίζαμε μονά άλλες 4 ώρες μέχρι να κλείσουν τα φώτα στην <<πίσσα>>...(όποιος έπαιζε μπάσκετ ξέρει που είναι η <<πίσσα>>). Όταν είσαι παιδί και πας να παίξεις δεν μπορείς να λες ότι κάνεις πρωταθλητισμό απλά πας και παίζεις. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως π.χ. είναι τα κοριτσάκια της ρυθμικής.

Αυτός που κάνει πρωταθλητισμό είναι πρώτα από όλα συνειδητοποιημένος ότι τον κάνει.

Έχει πήξει το μυαλό του και ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει.

Έχει το πρόγραμμά του,κάνει στις περισσότερες φορές διπλές προπονήσεις , εφτά φορές την εβδομάδα προπονήσεις ως επί το πλείστον,κάνει την αποθεραπεία του, τα μασάζ  του, προσέχει τη διατροφή του ανάλογα με το αγώνισμα ή το άθλημα και άλλα πολλά που συνεχίσω να τα γράφω  θα γεμίσω 2 -3 σελίδες ακόμα.

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΤΕ  λοιπόν αν έχετε παίξει στη μικτή του νομού σας στα 14 σας ή στα 16 σας που έχει πληθυσμό λιγότερο από την Καλλιθέα , στα κλιμάκια εθνικής (που το λέει ο καθένας αφού δεν μπορείς να τον τσεκάρεις) που έχει 1 για κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα σε κάθε άθλημα ή έχετε πάρει μετάλλιο στους αγώνες της πολυκατοικίας σας.Δεν κάνατε πρωταθλητισμό !! Ήσασταν καλοί αθλητές που θα μπορούσατε να κάνετε πρωταθλητισμό.

Και εγώ θα μπορούσα να παίξω στο ΝΒΑ, θα μπορούσα να παίξω  στην εθνική και θα μπορούσα να κάνω πρωταθλητισμό αλλά ήμουν τσολιάς και έπαιξα στα τοπικά . Δεν είναι ντροπή να λες ότι ήμουν αθλητής , δεν μπορούμε άλλωστε να γίνουμε όλοι πρωταθλητές ούτε να κάνουμε πρωταθλητισμό, ούτε να λες ότι είσαι αθλούμενος δηλαδή κάνω αθλητισμό για χόμπι.

ΑΠΛΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΤΕ !!!

 

 

Ηρακλής Τσιρίδης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κάτοχος πτυχιου ΤΕΦΑΑ Αθήνας με ειδικοτητα στην καλαθοσφαίριση. Εξειδίκευση στην μυική ενδυνάμωση.

Site: www.herculestsiridis.blogspot.gr

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCfFNjaZ26VW1e6HhWJwRt3Q

Instagram: everything_is_workout_ht

Email: h.tsiridis4@gmail.com

 

 

 

-

 

 

 

 
 
 

Τελευταία Νέα

Καλεντάρι

Ο Δρόμος των 118

Ο Δρόμος των 118

Δεκ 04, 2022 Rate: 0.00

Vrilissia Run

Vrilissia Run

Δεκ 04, 2022 Rate: 0.00

KLAPADOS TRAIL 2022

KLAPADOS TRAIL 2022

Δεκ 04, 2022 Rate: 0.00

Αποτελέσματα